main logo
426

Deputați: Noul guvernator al BNM trebuie să publice raportul Kroll-2

Deputaţii din opoziţie consideră că noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) trebuie să publice raportul Kroll-2.

Deputați: Noul guvernator al BNM trebuie să publice raportul Kroll-2

Potrivit reporterului agenţiei Infotag, despre aceasta ei au declarat joi, în cadrul dezbaterilor pe marginea candidaturii lui Octavian Armaşu la funcţia de guvernator al BNM, transmite Știri.md.

Deputatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Iurie Ţap, a amintit că „despre aceasta se menţionează şi în rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Moldova, aprobată la 14 noiembrie. 

Ţap a mai menţionat că investigarea furtului miliardului este cerută şi de FMI, iar „guvernatorul BNM este una dintre cele două persoane care au semnat Memorandumul de înţelegere între Moldova şi Uniunea Europeană, cunoscut sub numele de 28 de condiţii (pentru a primi asistenţa macrofinanciară din partea UE - "I.")".

„Strategia de recuperare a banilor furaţi de la trei bănci a fost publicată la opt luni de la încheierea memorandumului. BNM este destinatarul final al raportului (agenţiei de detectivi Kroll - "I.") Atunci când garanţia de stat a fost transferată în datorie publică, nu putem vorbi despre secret (se referă la faptul că al doilea raport Kroll este secretizat - "I."), a spus Ţap, comentând afirmaţiile lui Armaşu precum că raportul Kroll nu va fi publicat, iar BNM nu este autorizată să investigheze furtul.

Potrivit lui, Armaşu a fost membru al Guvernului care şi-a asumat angajamentul faţă de Parlament atunci când a transferat garanţiile de stat în datorie, iar acest lucru este menţionat în rezoluţia Parlamentului European drept o eroare care a dus la scăderea încrederii populaţiei în autorităţi.

Colega sa de partid, Maria Ciobanu, consideră că „este imposibil să găseşti o persoană mai loială guvernării actuale decât Armaşu".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării