main logo
703

Deputați: Judecătorii extraordinari, ceruți de Stoianoglo, o încălcare

Tentativa lui Stoianoglo de a institui complete de judecători specializați în examinarea dosarelor vizând „furtul miliardului” ar putea fi calificată ca o ingerință în activitatea justiției.

Deputați: Judecătorii extraordinari, ceruți de Stoianoglo, o încălcareFoto: știri.md

Mai mult, instituirea unei instanțe extraordinare este o încălcare a Constituției R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Potrivit unui comunicat de presă al PG, Inițiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei mun. Chişinău (sediile Ciocana și Buiucani) şi Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea acestor categorii de dosare.

În mod special, potrivit Procurorului General, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani.

Contactat de Deschide.md, membrul Comisiei parlamentare Juridice Numiri și Imunități, Sergiu Sîrbu, a declarat că partidul din care face parte susține necesitatea examinării cât se poate de corect și obiectiv a cazului fraudei bancare însă nu vede cum propunerea menționată va ajuta la acest obiectiv.

„Judecătorii rămân aceeași, iar formarea unor complete exclusiv doar pentru un caz, echivalează, practic, cu instituirea unei instanțe extraordinare pe de o parte iar pe de altă parte seamănă cu o ingerință clară în activitatea justiției. Dacă ne referim la prima parte, vedem că o astfel de tentativă practic ar încălca și art. 115 alin. (3) din Constituție care prevede expres că în R.Moldova înființarea de instanțe extraordinare este interzisă”, a declarat Sârbu.

Deputatul PAS, la fel membru al aceleiași Comisii, a precizat reporterilor Deschide.MD că, analizând propunerea procurorului general, la prima vedere, este o problema de constituționalitate, de aceea e necesar de analizat suplimentar.

„Chiar dacă trecem peste asta, apar întrebări cu privire la modul de selectare a judecătorilor. Un alt aspect care trebuie abordat serios este că dosarul „furtul miliardului” este ceva generic și nu e clar ce dosare se înscriu aici - inclusiv acelea care au fost în trecut și încă nu-s finalizate sau doar acelea care sunt în curs”, a precizat legiuitorul.

Propunerea lui Stoianoglo vine la o lună distanță după declarațiile din august, când șeful PG a venit cu acuzații în adresa mai multor judecători că ar crea blocaje de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele lui Vladimir Plahotniuc.

Stoianoglo preciza atunci că nu dorește o confruntare cu sistemul judecătoresc și nu atentează la independența judecătorilor, însă, în situația creată, își rezervă dreptul de a interveni „cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării