main logo
1352

Deputat: Sindicatele din R. Moldova au fost furate de circa 1 miliard de lei

Deputatul PPDA, Vasile Năstase, a relatat unele date cu privire la conținutul raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor.

Deputat: Sindicatele din R. Moldova, furate de circa 1 miliard de leiFoto: realitatea.md

Potrivit parlamentarului, proprietățile Sindicatelor din R Moldova au fost devalizate de-a lungul mai multor ani, în detrimentul țării noastre, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„Vă spun așa: în jur de 1 mlrd de lei (n.r. – pierduți) numai de la 44 de obiective, care au fost vândute pe sub masă. Acolo vor apărea nume pe care mulți îi cunosc, dar sunt și nume mai ascunse. 

patriDe exemplu același Șor, judecători mai mult sau mai puțin cunoscuți”, a declarat Vasile Năstase în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la postul TV8.

Potrivit informației din proiectul de constituire a Comisiei de anchetă, din peste 100 de obiective ale Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), în prezent au rămas doar câteva. 

„Cele mai multe înstrăinări s-au produs în perioada anilor 2006-2011, când mai multe hoteluri și alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitații, la prețuri derizorii, cu o valoare de 5-10 ori mai mică decât cea de piață. 

În majoritatea tranzacțiilor au figurat unele și aceleași firme, o mare parte dintre acestea fiind afiliate unor politicieni. Înstrăinarea patrimoniului sindical s-a făcut prin negocieri directe, fără licitații, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj, pentru a acoperi credite mai mari decât prețul obiectelor. Multe dintre aceste tranzacții fac obiectul unor dosare penale”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Astfel, CNSM a vândut hotelurile: Turist, Cosmos, pensiunea „Flora”, baza de odihnă pentru pregătirea sportivilor „Nistru” și centrul de reabilitare pentru copii „Constructorul” de la Condrița. 

A fost dată în arendă clădirea Palatului de cultură a Sindicatelor, care astăzi este demolată. A fost gajată clădirea Institutului Muncii, deși încă se află în proprietate sindicală.

„În utimii 5 ani, CNSM a luat decizia de a vinde un șir de active, fără a face publică lista acestora. Spre exemplu unul dintre imobile, care a fost vândut la un preț de 10 ori mai mic decât prețul de piață la care este evaluat, se află chiar în centrul Chișinăului, pe strada Pușkin 26, colț cu bulevardul Ștefan cel Mare. 

Acesta se află în imediata apropiere de sediul Guvernului și de Federația Națională a Sindicatelor din agricultură și Alimentație Agroindsind”, se mai menționează în proiect.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării