564
0
Deputat: Sancțiunile împotriva lui Plahotniuc ar putea fi extinse
564
0

După ce Vlad Plahotniuc și familia sa au fost interziși în SUA, deputatul Igor Munteanu crede că sancțiunile împotriva lui Plahotniuc ar putea fi extinse.

O opinie în acest sens a fost exprimată de vicepreședintele Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Igor Munteanu, într-un interviu pentru Europa Liberă, transmite Știri.md.

Potrivit lui, ar trebui să urmeze sechestrarea averilor care s-au făcut pe baza furtului din averile publice, din proprietatea publică sau încasarea unor profituri din spălare de bani.

„Aceste lucruri pot fi accelerate dacă ar exista un demers corespunzător din partea Procuraturii Anticorupție și altor tipuri de procuratură, care trebuie să-și ia în serios funcțiile și să nu se lipească din nou de un profitor politic, care ar dori, într-un fel, să preia jocul pe care îl juca dl Plahotniuc. Asta este marea preocupare a clasei politice și a societății civile din Republica Moldova, care ar dori să vadă din folosirea acestui precedent nou pentru Republica Moldova drept un stimulator de proces democratic în Republica Moldova,” a declarat Igor Munteanu.

Întrebat ce ar trebui să facă Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru a-l putea reține pe Plahotniuc, pentru a-l aduce în fața unei instanțe, Igor Munteanu a răspuns:

„Cred că ar trebui să facă ceea ce am făcut sau ceea ce s-a făcut în anul 2018 – să bată clopotele, să indice exact gravitatea și responsabilitatea unor indivizi care au profitat de uzurparea puterii de stat de-a lungul câtorva ani de zile și să identifice această necesitate pentru autoritățile care se ocupă de investigarea marii corupții din Uniunea Europeană, să indice că acest lucru este vital, important pentru recuperarea democratică în Republica Moldova. 

Și, evident, să folosească orice prilej pentru ca să implice într-o discuție deschisă și directă toate instituțiile comunitare ale Uniunii Europene. Cu siguranță vor fi multe persoane care își vor atribui meritele acestor sancțiuni, ca musca la arat, dar noi știm foarte bine cine a lucrat pentru ca semnalele din Republica Moldova să ajungă în Statele Unite și, de asemenea, să ajungă la Bruxelles și în alte capitale, în care trebuie să se înțeleagă foarte clar că nu există alternativă pentru recuperarea democratică, decât atunci când va începe să funcționeze justiția,” a menționat Munteanu.

Amintim că luni, 13 ianuarie, Secretarul de Stat al SUA a emis o declarație prin care Plahotniuc şi familia sa au fost declarați neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. Prin aceeași declarație a Departamentului de Stat al SUA, Plahotniuc a fost denunțat public „pentru implicare în acte semnificative de corupție”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter