main logo
413

Deputat român, despre integrarea europeană a R. Moldova: Nu este un drum uşor

Deputatul român Bogdan Rodeanu a declarat joi seara că România este cel mai puternic avocat al Republicii Moldova la Bruxelles în parcursul său european, dar și că integrarea europeană nu va fi un proces scurt și că va necesita schimbări profunde în țara noastră.

Deputat român, despre integrarea europeană a R. Moldova: Nu este uşor

„Da, nu este un drum foarte uşor, nu poţi să rezolvi lucrurile plesnind din degete, este o cale a reformelor care nu s-a făcut, pot să spun că şi în România, la timpul lor, dar suntem acum împreună, suntem aproape. Există o Uniune Europeană care vrea R. Moldova în UE. Se construiesc platforme de sprijin pentru R. Moldova, cum a fost acum două săptămâni. Deja s-au stabilit nişte praguri financiare pentru R. Moldova, atât pe granturi, cât şi pe linii de credit, tocmai pentru a stimula reformele, a sprijini, a da o gură de oxigen vectorului politic care lucrează din greu pentru aceste dosare şi pentru parcursul firesc", declară Bogdan Rodeanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

„România va asista în permanenţă acest parcurs [către UE], în funcţie de ce solicitări vom avea pe partea de asistenţă. Ştim cât de greu este un astfel de dosar pentru că prin aceeaşi procedură a trecut şi România în momentul aderării, dar vom depune toate eforturile în zona de asistenţă în momentul în care colegii noştri din Republica Moldova vor avea nevoie, într-o anumită măsură, de această procedură”, a declarat Rodeanu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României, Bogdan Rodeanu, a mai afirmat că aderarea Republicii Moldova la UE nu este deloc imposibilă și că Republica Moldova se află pe un drum ireversibil față de Uniunea Europeană.

„Cât de repede poate fi trecut mai departe, totul ţine de noi şi ţine de o colaborare şi, mai ales, de voinţa politică de la Chişinău. Din punctul de vedere al României, poziţia este clară. Suntem cel mai puternic susţinător, avocat, care susţine cu totul parcursul european al R. Moldova", a spus deputatul de la București.

La rândul său, prezent și el în studio, deputatul PAS Lilian Carp a afirmat că România a fost mereu alături de Republica Moldova și a făcut lobby constant la Bruxelles, chiar și în momentele dificile pentru Chișinău.

„Noi cunoaştem foarte bine chiar şi atunci când a fost complicat în R. Moldova şi s-a instituit o dictatură, România a fost cea care a avut grijă să spună la marile forumuri europene ce instituţii trebuie reformate în Republica Moldova ca să poată merge în UE. Şi să nu uităm, indiferent de culoarea politică a europarlamentarilor români care sunt la Bruxelles, toţi sunt avocaţii Republicii Moldova”, a declarat Carp.

El a mai afirmat că până în iunie Republica Moldova va răspunde la toate cele 359 de întrebări din chestionarul oferit recent Chișinăului de Comisia Europeană.

„Chestionarul, de fapt, prezintă nişte realităţi care sunt în R. Moldova, să se vadă cât e de pregătită, după care urmează chestionarul următor, cât suntem de pregătiţi pentru a face acele reforme care să răspundă standardelor europene", a adăugat deputatul PAS Lilian Carp.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării