main logo
541

Deputat PSRM: Pledăm pentru existența coaliției cu ACUM pentru 4 ani

Angajamentele, care au fost stipulate în acordul temporar dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, au fost realizate în proporție de circa 95%, afirmă deputatul socialist Vasile Bolea.

Deputat PSRM: Pledăm pentru existența coaliției cu ACUM pentru 4 aniFoto: IPN

Potrivit lui, PSRM, pledează pentru ca această coaliție să funcționeze un mandat deplin de patru ani, deoarece sunt foarte multe lucruri de făcut în țară. Parlamentarul consideră că este nevoie de o foaie de parcurs, la nivel de Legislativ, la nivel de Guvern și la nivelul coaliției, care urmează să guverneze țara. 

Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, transmite Știri.md.

De aceea, spune Vasile Bolea, a fost propus să fie semnat un al doilea acord, care va cuprinde, pe un termen mediu –un an-doi, acțiunile din următoarea etapă. 

Este vorba despre acțiuni din domeniul social, antreprenorial etc. În acest sens, PSRM a desemnat un grup care s-a ocupat și a pus pe hârtie viziunea formațiunii. Aceasta a fost prezentată și colegilor din Blocul ACUM. 

Au urmat mai multe discuții, inclusiv referitor la faptul că Guvernul are planul său de acțiuni și acesta trebuie ajustat la doleanțele PSRM. Potrivit deputatului, chiar dacă apar anumite divergențe în abordări sau idei diferite, acestea trebuie discutate, iar până la urmă societății să-i fie prezentată o poziție comună.

„Dacă ne-am asumat să guvernăm țara, să o guvernăm. Uneori, fiind la guvernare, ne comportăm de parcă am fi în opoziție. Sunt unele acțiuni sau comportament ale unei opoziții veritabile. Or, trebuie să ne deprindem că suntem la guvernare. Există o responsabilitate enormă și din această perspectivă trebuie să luăm decizii, pe alocuri grele. Dar deciziile pe care le ia guvernarea influențează mersului lucrurilor în țară”, a notat parlamentarul.

Potrivit lui, PSRM nu a încercat să dea lecții, așa cum încearcă să o facă alții în Parlament, „care de fiecare dată vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat în trecut”. 

Or, Vasile Bolea spune că preferă să vorbească despre problemele zilei de astăzi, dar și despre viitorul țării, al copiilor, care trebuie să fie unul frumos. Deputatul s-a referit și la numirile în funcții, care au fost criticate, chiar și de unii colegi de coaliție. Potrivit lui, acestea au fost făcute în Parlament, prin consens, iar la organizarea concursurilor au participat toți actorii politici, inclusiv cei din opoziție, și deputați independenți. 

„Și nimeni nu poate reproșa nimic socialiștilor”. Acesta a mai spus că influența pe care o are PSRM în majoritatea parlamentară nu este atât de mare, fracțiunea având 35 de mandate, iar gradul de influență asupra situației din coaliție este în jur de 50 la 50. „Astfel, PSRM trebuie să țină cont de doleanțele și viziunile colegilor din Bloc”, a spus el.

Parlamentarul s-a referit și la alegerile din 20 octombrie. În opinia sa, alegerile sunt o competiție și este important ca imediat ce vor fi clarificate scorurile să nu existe acel sentiment de invidie în interiorul coaliției de guvernământ. 

„Alegerile vin, alegerile trec. În fața noastră a tuturor sunt puse unele sarcini pe care trebuie să le îndeplinim, nu pentru noi, ci pentru țară. Pericolele ele întotdeauna o să fie, doritori de a împiedica mersul firesc sau conlucrarea noastră de mai departe – ele au fost, sunt și o să fie. Și ceea ce s-a întâmplat ceva timp în urmă, în perioada asta de dualitate a puterii, 7-14 iunie, tot au fost create aceste circumstanțe, aceste premise, pentru ca noi să nu avem o bună înțelegere între noi și să nu schimbăm lucrurile. Și aceste tentative sunt convins că o să mai fie. Care vor fi urmează să vedem”, explică deputatul.

În viziunea sa, este important ca aceste lucruri să fie conștientizate, iar pericolele și provocările să fie minimizate la maximum. Vasile Bolea a spus că, dacă se va merge strict pe acel plan care urmează să fie agreat de componentele coaliției, guvernarea va putea trece peste aceste pericole. 

„Dacă vor reuși să determinăm cine și de ce se ocupă și să fie uniți, vor merge împreună înainte și vom face multe pentru țară”. În opinia sa, trebuie să existe capacitate de a relansa economia și de a porni motoarele ei. Guvernanții trebuie să fie capabili să câștige mai mulți bani care să fie investiți în cetățeni.

Dezbaterile publice „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, sunt ediția a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării