main logo
806

Deputat: Plahotniuc e principalul beneficiar politic al fraudei bancare

Deputatul Partidului Socialiştilor, vicepreşedintele comisiei parlamentare pentru investigarea fraudei bancare, Vladimir Golovatiuc, consideră că "Vlad Filat şi Ilan Şor sunt principalii beneficiari financiari ai furtului bancar, iar Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar politic".

Deputat: Plahotniuc e principalul beneficiar politic al fraudei bancareFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, deputatul a menţionat joi, de la tribuna Parlamentului, că "trebuie separaţi beneficiarii financiari ai furtului de beneficiarii politici", transmite Știri.md.

"Plahotniuc este un beneficiar politic. Din 2009 până în 2014, el a acţionat întotdeauna cu ochii pe Vlad Filat (pe atunci el era prim-ministru şi preşedinte al PLDM - "I."). Deoarece Filat a câştigat, în esenţă, alegerile parlamentare în 2009, 2010 şi 2014, el a format Guvernul şi îi încurca lui Plahotniuc, de aceea a şi fost înlăturat", a spus Golovatiuc.

Potrivit lui, pentru a atinge acest scop, Plahotniuc "l-a băgat pe Filat în această schemă bancară şi a rezolvat sarcina (Filat a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare pentru acuzaţia de trafic de influenţă şi corupere pasivă - "I.") .

"Plahotniuc a devenit astfel singurul conducător al Moldovei şi, de atunci, pentru a-şi atinge obiectivele politice, lua bani direct din bugetul de stat. Repararea drumurilor, procurarea ambulanţelor au fost prezentate drept cadouri ale PDM, dar în realitate toate acestea au fost făcute din banii publici", a spus Golovatiuc.

El a numit furtul bancar drept "o schemă bine gândită, care a fost pregătită minuţios la nivel instituţional, legislativ şi financiar".

"Încă în 2012-2013, BNM a cumpărat aproximativ 600 de milioane de dolari, vărsând astfel în economie o cantitate mare de lei. Fără această lichiditate nu ar fi fost posibil să se ajungă la cursul dolarului de 21 de lei. Şi deja când conturile celor trei bănci problematice au înregistrat un sold zero, li se acorda zilnic până la 10 milioane de lei. Acesta a fost şi un joc pe piaţa valutară, când participanţii schemei au câştigat milioane", a subliniat deputatul.

El a spus că vinovaţi sunt toţi conducătorii de atunci ai instituţiilor de stat, căci "statul a fost capturat, iar conducerea nu au fost pedepsită deloc, inclusiv datorită sprijinului partenerilor occidentali".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării