main logo
683

Deputat PAS, despre noul tarif cerut de Moldovagaz: Nu este justificat

Prețul majorat solicitat de SA „Moldovagaz” (cu 45% mai mult decât tariful mediu aprobat de ANRE la 1 iunie 2022) este unul disproporționat. Opinia aparține deputatului PAS Vasile Grădinaru și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Deputat PAS, despre noul tarif cerut de Moldovagaz: Nu este justificatFoto: IPN

Deputatul a menționat că scumpirea gazului are loc inclusiv pe piața internațională, după ce Rusia, prin intermediul Gazprom, a micșorat volumele de gaz către întreaga Europă și în funcție de cât de mult o țară ori alta susține Ucraina procentul a scăzut de la 30 la 70%, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

„Astfel Rusia a creat un deficit pe piață și a crescut prețul la gaz. Acest deficit a generat creșterea prețului la nivel european și, respectiv, și noi avem de suportat aceste consecințe”, a spus deputatul.

Totuși, în opinia sa, prețul solicitat de Moldovagaz pentru luna iulie nu este justificat. „Dacă ne uităm la creșterea prețurilor din octombrie până în prezent, în aprilie am avut cele mai mari prețuri. O mică scădere am avut în luna mai și acum înregistrăm iar o mică creștere. Dar creșterea prețului la gaz raportat la creșterea tarifului pe care îl solicită „Moldovagaz”, mie îmi pare disproporționat. Există ANRE și sper să fie obiectivi”, a mai spus Vasile Grădinaru.

De cealaltă parte, fostul deputat Iurie Reniță a comentat că este cel mai simplu acum să dai vina pe piața internațională.

„Acestea sunt argumentele irefutabile ale actualei guvernări. Totuși, aș fi vrut să vedem în ce măsură putem să valorificăm și alte posibilități, alte surse. Gazul în Transnistria este dat pe badaproste, pe seama celor de pe malul drept. Aici vedem o posibilitate de discuție serioasă cu tovarășii de la Gazprom”, a spus Reniță, precizând că sunt necesare negocieri și cu alte țări în acest scop.

Precizăm că „Moldovagaz” solicită conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică creșterea cu 45% a prețului gazelor livrate spre consumatorii finali și aplicarea noilor tarife începând cu data de 1 iulie.

În cazul în care ANRE va admite noile tarife propuse de Moldovagaz, cetățenii vor urma să scoată din buzunar cu opt lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, ceea ce înseamnă 23,57 lei, fără TVA. Cu TVA, prețul pentru consumatorii finali ar urma să constituie 26,52 lei.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării