main logo
864

Deputat: Guvernul nu-și poate acoperi incompetența cu împrumuturi externe

Guvernul nu poate împrumuta bani la nesfârșit pentru a-și acoperi incompetența. Această opinie a fost exprimată de deputatul socialist Petru Burduja, după ședința de miercuri a comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Deputat: Guvernul nu-și poate acoperi incompetența cu împrumuturiFoto: primul.md

Comisia a examinat şi a aprobat în grabă trei pachete suplimentare de acorduri de împrumut pentru susținerea bugetului de stat, în valoare totală de peste 400 milioane de euro, transmite Știri.md.

După cum transmite Infotag cu referire la site-ul Partidului socialiștilor (PSRM), deputatul a menționat că, pe lângă cele 400 de milioane de dolari promise Moldovei în 2022 de către FMI, BERD va acorda 300 de milioane de euro, iar UE va aloca 120 de milioane de euro - "şi toate aceste fonduri vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile bugetare, adică pentru consum".

Fondurile împrumutate, care au fost aprobate miercuri, "nu au un scop determinat, iar aceasta înseamnă că se vor dizolva în buget, ceea ce demonstrează lipsa de transparență în administrarea acestora", a spus el.

Deputatul a subliniat că banii cheltuiți în 2022 vor trebui să fie returnați de copiii de astăzi în decurs de 15-20 de ani.

"În al doilea rând, noi luăm bani de la UE, inclusiv pentru a acoperi riscurile legate de securitatea energetică. Aceasta înseamnă că în caz de reziliere a contractului cu "Gazprom", sursele alternative de gaze naturale sunt deja stabilite şi vor fi cu mult mai costisitoare pentru noi", a apreciat Burduja.

El a subliniat că țara are două variante pentru desfășurarea evenimentelor.

"Fie să ia în permanență bani cu împrumut - ceea ce face guvernarea actuală. Însă acest lucru este lipsit de perspectivă, pentru că nu-ți poți acoperi incompetența la nesfârșit prin obținerea creditelor. Fie să negociezi prețul la resursele energetice pentru țară, așa cum a făcut Germania, Ungaria, Austria şi alte țări", a spus deputatul socialist.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării