main logo
767

Deputat: Este total eronat să absolutizăm deciziile CC

Deputatul Igor Munteanu susține că, prin deciziile sale recente, Înalta Curte a intervenit în mod brutal în procesul formării unei majorități parlamentare pentru a provoca actuala criză, nu pentru a o soluționa.

Deputat: Este total eronat să absolutizăm deciziile CCFoto: diez.md

„Este total eronat să absolutizăm deciziile Curții, uitând că există circumstanțe care pot invalida și deciziile acesteia. Curtea s-a expus în timp ce se ajungea la un compromis politic între grupurile parlamentare ale Parlamentului legitim, singura autoritate legislativă supremă care reprezintă „emanația voinței suverane a poporului”, notează reprezentantul ACUM într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Totodată, Munteanu afirmă că „această evaluare schimbă esențial modul cum vom trata mai departe orice referințe la atribuțiile Curții Constituționale sub aspect constituțional”.

Deputatul mai remarcă faptul că Înalta Curte nu a constatat circumstanțele dizolvării, ci a impus o soluție, suspendându-l pe Dodon și numindu-l pe Filip drept președinte interimar pentru a stabili o dată a alegerilor, „care convenea exclusiv unui actor politic – PDM”.

Andrian Candu a declarat ieri că decizia Comisiei de la Veneția „nu va avea impact juridic” și că în Republica Moldova pot fi luate în considerare doar deciziile Curții Constituționale.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care este de părere că deciziile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare, s-a adresat Comisiei de la Veneția pentru a oferi o decizie în acest sens.

Comisia de la Veneția urmează să se expună asupra acestui caz la 21 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării