main logo
701

Deputat din Orhei: Trupele ruse, afară din Republica Moldova

Retragerea trupelor ruse din Republica Moldova a fost solicitată de deputatul Roman Boțan din Orhei în timpul ședinței plenare a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), care s-a desfășurat în 13-14 aprilie 2018, în Ljubljana, Slovenia.

Deputat din Orhei: Trupele ruse, afară din Republica Moldova Un deputat din Orhei a cerut retragerea trupelor ruse din Moldova

Potrivit unui mesaj postat pe facebook de Roman Boțan care este și președinte al comisiei parlamentare  securitate naţională, apărare şi ordine publică, acesta a atras atenția asupra pericolului imens aferent prezenței ilegale a trupelor militare ale Federației Ruse în partea estică a Republicii Moldova, ceea ce prezintă o amenințare gravă nu numai pentru securitatea națională dar și pentru securitatea regiunii și a Europei în întregime.

Boțan a solicitat tuturor participanților participanților sesiunii să sprijine Republica Moldova pentru a determina Federația Rusă să își retragă trupele de ocupație și munițiile din regiunea estică, prin luarea atitudinii, în acest sens, la toate nivelele și în toate organizațiile internaționale din care fac parte, scrie radioorhei.info.

Amintim în context, că potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neurtu pe teritoriul căruia nu este permisă staţionarea de trupe străine. Legea supremă este însă încălată în continuare de Federaţia Rusă , militarii căreia staţionează în stânga Nistrului. Deşi şi-a asumat obligaţia să retragă toate trupele până în anul 2002, Rusia pretextează aflarea acolo a militarilor ruşi, care nu fac parte din trupele de pacificare, prin necesitatea asugurării pazei depozitelor cu muniţii de la Cobasna.

Aceste depozite conţin armament şi muniţii încă din anii 40 ai secolului trecut la care s-a adăugat cel al trupelor sovietice care s-au retras din Europa după prăbuşirea Cortinei de Fier.
Moscova afirmă că nu poate evacua muniţiile pentru că autorităţile separatiste, care sunt susţinute financiar de Rusia, le pun piedici. La rândul lor autorităţile de la Tiraspol afirmă că muniţiile le aparţin de drept. Recent Ucraina s-a oferit să garanteze un coridor verde pentru ca Rusia să retragă munițiile de la depozitul din Cobasna și trupele rusești.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării