main logo
1332

Deputat, despre Transnistria: A pierdut orice valoare pentru Rusia

Regiunea transnistreană a pierdut orice valoare pentru Federația Rusă, dat fiind faptul că Rusia mizează nu pe statutul juridic, dar mizează pe agresiune militară.

Deputat, despre Transnistria: A pierdut orice valoare pentru RusiaFoto: adevărul.ro

Declarația aparține deputatului PAS Oazu Nantoi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

„La 24 februarie, Republica Moldova, fiind preocupată de problema refugiaților, totodată a lansat sloganul „Moldova pentru pace”. Ideea era foarte simplă, să calmăm spiritele, nu în sensul că neutralitatea ne protejează. Totodată este absolut evident că, dacă Ucraina ar fi cedat, nu s-ar fi oprit la frontiera juridică a Republicii Moldova și nu s-ar fi consultat cu Misiunea OSCE de la Chișinău, dar care este statutul juridic al malului stâng și al malului drept.

Tancurile rusești, așa cum s-a întâmplat în 1940, s-ar fi oprit la Prut. Asta ca să fie clar cu privire la intențiile Federației Ruse. Și numai eroismul armatei ucrainene ne permite astăzi să stăm în acest studio. Pe noi ne protejează armata ucraineană și Ucraina. (...) Această agresiune a Federației Ruse a schimbat radical perceperea despre așa-zisa Transnistrie. 

În opinia mea personală, această fâșie de pământ a pierdut orice valoare pentru Federația Rusă, dat fiind faptul că Federația Rusă mizează nu pe statut juridic special, tot așa cum și acordurile de la Minsk sunt aruncate la coș, Federația Rusă mizează pe agresiune militară. Și în asemenea situații, armata ucraineană anulează politicile regimului Putin și regimul Putin nu poate să protejeze cu nimic regimul din stânga Nistrului”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi.

În context, analistul politic Veaceslav Berbec a specificat că regiunea transnistreană distrage atenția Ucrainei, având dislocat un număr de soldați la frontieră.

„Este importantă această regiune. Dacă acum spiritele s-au mai calmat, ne aducem aminte cu câteva luni în urmă, de multe ori apăreau tot felul de informații de acestea provocatoare că s-ar pregăti anumite posibilități de declanșare a unor acțiuni militare. 

De fapt, anume existența regiunii transnistrene și declarații de genul că armata din regiunea transnistreană ar putea fi implicată împotriva Ucrainei face ca Ucraina să țină o bună parte din militarii săi pregătiți în această regiune. (...) Distrage atenția Ucrainei de la alte procese mai importante pentru ea”, a precizat în platoul TVR Moldova Veaceslav Berbec, analist politic.

De asemenea, Virgil Bălăceanu, general român în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a punctat că eroismul soldaților ucraineni a oprit dorința de extindere teritorială a Rusiei.

„Ucraina este cea care face sacrificiul de sânge ca Federația Rusă să-și oprească, cel puțin în această etapă, dorința de extindere teritorială numai la sud-estul Ucrainei. Și proiectul „Novaia Rosia” (n. red. Noua Rusie) pe care nu l-au abandonat, să fie realizat doar la jumătate. 

(...) Garanțiile la ora actuală, puterea militară la ora actuală, care să poată descuraja Federația Rusă este clar, rămâne NATO. Problema este mai complexă în privința regiunii transnistrene pentru că regiunea transnistreană sigur este legată de tot ceea ce înseamnă traficul de graniță, libertatea de mișcare între Republica Moldova și teritoriul Ucrainei”, a punctat Virgil Bălăceanu, general român în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 6 decembrie poate fi urmărită mai jos. 

Precizăm că premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită la Kiev, unde a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal. 

„Am convenit să continuăm cooperarea în domeniul apărării aeriene și să ne îmbunătățim controlul la frontieră. De asemenea, am stabilit că vom asigura mai multă securitate în regiunea transnistreană. De asemenea, vom accelera dialogul trilateral între Ucraina, Republica Moldova și România”, a declarat, în cadrul unei conferințe, premierul de la Kiev.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării