main logo
990

Deputat, despre opinia Comisiei de la Veneția: O demisie ar fi soluția

Deputatul Blocului ACUM Liviu Vovc, aflat la sediul Comisiei de la Veneția, spune că prin opinia exprimată azi cu privire la criza constituțională din Republica Moldova, membrii Comisiei se arată îngrijorați de modul în care magistrații de la Curtea Constituționale (CCM) au luat hotărârile din 7, 8 și 9 iunie.

Deputat, despre opinia Comisiei de la Veneția: O demisie ar fi soluțiaFoto: captură video

„Opinia Comisie de la Veneția este una foarte dură față de ultimele decizii ale CCM și în primul rând Comisia e îngrijorată de faptul că nu s-a lat în calcul poziția președintelui, poziția deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, fiind invitați doar cei din Partidul Democrat”, a spus Liviu Vovc pentru TV8, transmite Știri.md

Potrivit deputatului, o altă problemă sesizată de membrii Comisie de la Veneția este că termenul de trei luni, prevăzut în Constituție pentru învestirea noului Guvern de către Parlament, a fost calculat eronat de cei de la CCM

„În opinia Comisiei de la Veneția termenul limită ar fi fost 9 iunie, dar pentru că era duminică, termenul ar fi fost 10 iunie”, a spus Liviu Vovc.

Totodată, deputatul Blocului ACUM spune că membrii Comisiei de la Veneția sunt de părere că magistrații constituționali au interpretat greșit și cuvântul „poate” prin „trebuie” din aliniatul 1, articolul 85 al Constituției, care se referă la dizolvarea Parlamentului (n.r. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul).

De asemenea, parlamentarul susține că, în opinia celor de la Comisia de la Veneția, CCM avea rolul de a soluționa criza politică din Republica Moldova, iar prin hotărârea de dizolvare a Parlamentului magistrații constituționali doar au adâncit criza.

„Cred că o demisie ar fi soluția cea mai corectă pentru a întoarce înapoi credibilitatea CCM”, a spus Vovc.

Textul integral al opiniei exprimate de membrii Comisiei de la Veneția va fi publicat pe pagina web al instituției la începutul săptămânii viitoare.

Reprezentanții CCM nu au venit deocamdată cu un comentariu la acest subiect.

Ieri însă președintele Curții Mihail Poalelungi și-a anunțat demisia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării