main logo
533

Deputat, despre amnistierea moldovenilor din Rusia: Datorită statului în UEEA

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea consideră că amnistierea celor 170 de mii de cetățeni moldoveni va fi posibilă inclusiv datorită statutului de observator pe care l-a obținut Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică.

Deputat, despre amnistierea moldovenilor: Datorită statului în UEEA

Faptul că acești cetățeni ar putea să vină în țară în perioada care coincide cu alegerile parlamentare, socialistul nu o consideră imixtiune a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova, așa cum ar invoca guvernarea, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Bogdan Țîrdea se întreabă cine poate să le indice cetățenilor moldoveni, dacă să vină sau nu în țară și pentru cine să voteze sau, în genere, să meargă sau nu la vot. Socialistul spune că prin numărul mic de secții de votare organizate în Federația Rusă este încălcat dreptul cetățenilor la vot.

 Acum acestor cetățeni li se asigură condițiile de a reveni în țară. Deputatul consideră că această acțiune a autorităților ruse nu poate fi interpretată ca imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, este de părere că relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă nu se vor înrăutăți. Purtătorul de cuvânt al PDM este de acord că relația dintre cele două țări, la nivelul Guvernului, este una minimă, dar acest lucru poate fi schimbat prin intermediul negocierilor. Vitalie Gamurari consideră că, pentru a se mișca lucrurile, trebuie să se implice ambele părți. 

Potrivit lui, negocierile nu este neapărat să fie purtate la nivel politic, dar pot fi organizate la nivelul ministerelor, departamentelor, structurilor. „Așa au făcut și alte țări care au trecut chiar prin războaie”, susține purtătorul de cuvânt al PDM. 

Vitalie Gamurari spune că nu este sigur că din partea autorităților ruse există o deschidere cu adevărat.

Începând cu 1 ianuarie 2019, se preconizează anularea interdicțiilor de intrare și aflare pe teritoriul Federației Ruse pentru circa 170 de mii de persoane originare din Republica Moldova. 

Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după vizita sa oficială în Federația Rusă, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării