main logo
1427

Deputat: Comisia de la Veneția a recunoscut împărțirea politică între PDM și PSRM

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, consideră că Comisia de la Veneţia "de facto confirmă împărţirea mizerabilă şi pe criterii strict politice ale celor patru poziţii din Consiliul Superior al Magistraturii dintre Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor".

Deputat: Comisia de la Veneția a recunoscut împărțirea între PDM și PSRMFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, astfel el a reacţionat la avizul recent al Comisiei de la Veneţia, "care îşi exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la modul în care tocmai au fost selectaţi cei patru membri ai CSM şi îndeamnă autorităţile RM să suspende procesul", transmite Știri.md. 

"Regimul lui Dodon a pierdut şansa de a continua cooperarea cu singura structură care mai era dispusă să mai colaboreze cu ei - Consiliul Europei. După asta, cred, pe marginea marilor şi micilor lor reforme din justiţie ar putea să se expună doar Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse. Iată de acolo vor curge laude şi cuvinte pompoase la adresa diriguitorilor reformării justiţiei din Republica Moldova", consideră politicianul de opoziţie.

Potrivit datelor sale, miercuri Guvernul urmează să avizeze pozitiv iniţiativa legislativă a Preşedintelui Igor Dodon ca preşedintele CSM să poată fi ales inclusiv din rândul membrilor ne-judecători ai CSM".

"O iniţiativă care vine mai devreme de şase luni de la modificarea legislativă precedentă. Acest lucru anterior era calificat de Guvernul Chicu ca fiind contrar legii, rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi jurisprudenţei CtEDO. Iată că în cazul iniţiativelor lui Dodon, din câte se pare, chiar şi Convenţia Europeană a drepturilor Omului este de facto suspendată", spune Litvinenco.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 17 martie, Parlamentul a numit patru noi membri pentru locurile vacante din CSM din partea mediului academic, exclusiv prin voturile majorităţii parlamentare - "Platforma social-democrată Pentru Moldova", deoarece opoziţia (PAS, "Pro Moldova", Platforma DA şi Partidul Şor) a refuzat să participe la vot şi a cerut anularea rezultatelor concursului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării