main logo
780

Democrații își încalcă propriile reguli de joc

Parlamentul a decis că vom avea referendum înainte ca modificarile la Codul Electoral să intre în vigoare. Centrul de Resurse Juridice constată că deputații și-au încălcat propriile reguli de joc și au adoptat o hotărâre în baza unei legi vechi, ceea ce este ilegal.

Democrații își încalcă propriile reguli de joc

Democrații spun că nu contează data votului și că experții care îi acuză de încălcări sunt nepricepuți, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Modificările la Codul Electoral care să permită ca în ziua alegerilor să aibă loc și un referendum au fost făcute în noiembrie și au intrat în vigoare pe 30 decembrie 2018. Deputații au votat pentru organizarea acestui scrutin pe 30 noiembrie, exact cu o luna înainte ca modificarile democraților să fi intrat în vigoare.

„Cum putea parlamentul să adopte hotărârea cu privire la referendum în ziua alegerilor dacă la acea dată era în vigoare o lege care interzicea acel lucru, exact așa cum la mijlocul lui decembrie, legea interzicea referendumul în ziua alegerilor” a spus Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Democratul Sergiu Sîrbu, cel care s-a ocupat de aspectele juridice ale acestor proceduri, spune ca nu a comis nicio încălcare juridică pentru că vechiul aliniat din Codul Electoral oricum nu interzicea în vreun fel organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare.

 „Nu era atât un lapsus, cât o interpretare univocă. La referendumuri locale există expres prevăzut că referendumurile locale pot avea loc și în ziua alegerilor. Pe național era o lacună micuță, nu era clar interpretat, dar nu era categoric interzis. De aceea noi, ca să nu existe interpretări neunivoce, am făcut acele modificăi tehnice”, a spus Sergiu Sîrbu Vicepreședinte PDM.

Deci cu sau fără acele modificări valabile, votul rămâne legal, ne asigură democratul. O altă remarcă făcută de ONG-ul juridic este ca documentul care a stat la baza acestui referendum nu are avizele Guvernului și ale Centrului Anticorupție. Aceste avize sunt obligatorii, spun experții, pentru că această consultare republicană a cetățenilor înseamnă cheltuieli în plus la buget.

„Eii, nuanța este alta, că dacă ei așteptau toate procedurile, nu aveau să reușească cu referendumul, pentru că el trebuie anunțat cu două luni înainte de alegeri,” a spus Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova

Avizele sunt consultative, comentează Sîrbu.

„Toate cheltuielile bugetare au fost incluse în bugetul de stat al RM, de aceea în acel moment nu era nevoie de vreun aviz suplimentar. Dar sunt aceste avize ale guvernului și ale CNA-ului, ele în general exista? - Cu siguranță sunt toate actele necesare, dar acum nu-mi aduc aminte tot dosarul,” a spus Sergiu Sîrbu, Vicepreședinte PDM.

Doar ca noi am accesat site-ul parlamentului și nu vedem aceste avize atașate la proiectul democraților, așa cum în mod normal ar fi trebuit să fie. Deranjat de aceste declarații ale Centrului de Resurse Juridice, membrul PD i-a numit incompetenți pe experții organizației.

Vechiul aliniat din Codul Electoral spune că un referendum național nu poate să aibă loc cu 60 de zile înainte și după alegeri, pentru că la aceasta frază democrații, fără a omite ceva, au adăugat construcția “decât dacă se desfașoară în aceeași zi”. In condițiile neregulilor depistate de experți, teoretic partidele politice ar fi putut să conteste hotărârea parlamentului cu privire la plebiscit.

Între timp, acel termen pentru contestare a expirat. Pe 24 februarie alegătorii vor fi puși în fața a patru buletine electorale. Moldovenii își vor alege nu doar deputații, dar vor răspunde și la două întrebări: dacă își doresc reducerea numărului de deputați și dacă sunt de acord să poată retrage oricând mandatul unuia dintre ei.

Referendumul, inițiat de democrați, este unul consultativ și nu va produce schimbări juridice, iar opoziția le-a reproșat autorilor că au pus totul la cale pentru a buimăci electoratul și a-și face capital politic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării