main logo
5861

Demiterea procurorului general Eduard Harunjen, inițiată de deputați

Parlamentul a dat start demiterii procurorului general Eduard Harunjen. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, în care figura doar această inițiativă pe ordinea de zi.

Proiectul de lege a fost criticat de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari și Dumitru Diacov, dar a fost susținut de majoritatea parlamentarilor cu 56 de voturi, transmite Știri.md.

"Cu siguranță următorul procuror general nu-l va servi pe Vlad Plahotniuc", a declarat deputatul PAS, șef al Comisiei parlamentare juridice, Sergiu Litvinenco.

Hotărârea adoptată prevede că Eduard Harunjen era incompatibil cu funcția pe care o deținea pentru că, timp de nouă luni înainte de a deveni procuror general, a deţinut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar, fapt care încalcă condiția prevăzută de Legea cu privire la Procuratură.

Totodată, Parlamentul îi recomandă președintelui Igor Dodon să emită decretul de încetare de drept a raporturilor de serviciu ale procurorului general Eduard Harunjen.

Anterior, șeful statului, Igor Dodon a anunțat că, potrivit legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă, va fi gata să semneze decretul de demisie a procurorului general.

Știri.md precizează că Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general în decembrie 2016. 

Acesta are 47 de ani şi din 1994  a activat în Procuratura municipiului Chişinău. 

Din 1996 şi până în anul 2005 a ocupat funcţia de şef-adjunct al mai multor secţii din Ministerul Afacerilor Interne. 

În perioada 2011-2013 a fost procuror pentru misiuni speciale în Procuratura Generală, ulterior a deținut funcţia de procuror anticorupţie şi prim-adjunct al Procurorului General.

Sursa foto: Agora.md
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării