main logo
2954

Demers la CC: Se cere revizuirea conceptului de formare a majorității

Deputatul Oazu Nantoi anunță că a depus la Curtea Constituțională un demers prin care încercă să atragă atenția la faptul că deciziile Curții privind rolul ”majorității parlamentare constituite” sunt greșite.

Demers la CC: Se cere revizuirea conceptului de formare a majoritățiiColaj: știri.md

În acest sens, parlamentarul cere revizuirea Hotărârii Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020, în ceea ce privește conceptul de ”formalizare a majorității parlamentare”., transmite Știri.md.

"Republica Moldova, timp de aproape treizeci de ani de la momentul obținerii independenței, trece printr-un proces sinuos de consolidare a statului de drept și democrației politice. Nu rareori s-a ajuns la situații cînd activitatea structurilor de stat a fost subordonată intereselor personale și de grup, pe când fenomenul corupției la nivel înalt compromite democrația politică și însăși proiectul statalității Republicii Moldova. Spre regret, s-a ajuns la situații cu derapaje grave de la normele constituționale în funcționarea structurilor de stat cu constatarea caracterului captiv al statului de către Parlament. Inclusiv, luptele pentru menținerea controlului ilegal asupra structurilor de stat au degradat până la situații, când factorul pretins politic s-a răsfrânt negativ asupra activității Curții Constituționale, sau a determinat modificări conjuncturiste în Constituția Republicii Moldova", spune Nantoi.

Totodată, deputatul susține că, în prezent, R. Moldova se află într-o situație când cetățenii statului, prin participare la alegerile președintelui statului, în luna noiembrie 2020, au demonstrat dorința lor ca Republica Moldova să revină în albia constituțională și s-au pronunțat pentru supremația legii în calitate de valoare supremă într-un stat de drept.

Prin urmare, Oazu Nantoi a supus unei analize critice mai multe prevederi din Constituția Republicii Moldova, ajungând la multe concluzii pe care le-a expediat Curții Constituționale.

Știri.md amintește că Natalia Gavriliţa, a obţinut zero voturi din partea deputaţilor la ședința Parlamentului de ieri, 11 februarie.

La scurt timp după aceasta, Maia Sandu a anunțat că o desemnează repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, aceasta deși în Parlament a fost formată o majoritate parlamentară din deputații PSRM și Șor, care a propus-o pe Mariana Durleșeanu la funcția de premier.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării