27 iun, 2019 12:26
528
0
Delegația R. Moldova a înregistrat o declarație la Consiliul Europei
27 iun, 2019 12:26
528
0

Delegația R. Moldova la Consiliul Europei a înregistrat o declarație pentru eliberarea deținuților politici și eradicarea practicilor de poliție politică din R. Moldova.

Foto: caleaeuropeana.ro

Inițiativa a fost susținută de mai mulți membri ai delegațiilor străine. Documentul a fost semnat de 15 oficiali străini, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Sistemul judecătoresc este încă vulnerabil influențelor vechiului regim. Am sensibilizat CoE asupra derapajelor din trecut și am primit asigurări de la toate grupurile politice că ne vor ajuta în procesul anevoios de reformă. 

Un prim pas important în această direcție este eliberarea și reabilitarea deținuților politici și tuturor celor care au avut de suferit pe nedrept în urma fostului regim”, a scris deputatul Mihai Popșoi pe facebook.

Acesta a postat și textul declarației, document semnat de 15 oficiali din Italia, Franța, Germania, Polonia, Lituania și alte state.

Deputatul a precizat că va depune eforturi pentru eliberarea din detenție în cel mai scurt timp a „deținuților politici” Gheorghe Petic și Valentin Eșanu.

Amintim că Gheorghe Petic, activistul Platformei „Demnitate și Adevăr”, a fost condamnat de către prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, viind învinuit de viol.

Valentin Eșanu este un om de afaceri, directorul unei întreprinderi specializate în colectarea deşeurilor de metal uzat. 

Acesta a fost reținut în 2017, fiind învinuit de spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. El a declarat de mai multe ori că a fost încarcerat pe nedrept pentru a-i fi preluată afacerea.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter