main logo
257

Delegația Parlamentului Moldovei nu a participat la sesiunea de la Strasbourg

Delegaţia Parlamentului Moldovei nu a participat la lucrările sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Delegația Parlamentului nu a participat la sesiunea de la Strasbourg

Potrivit Infotag, sesiunea s-a desfăşurat săptămâna trecută la Strasbourg, transmite Știri.md.

La şedinţă a participat de sine stătător fostul vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghileţchi. Delegaţia parlamentară nu a participat, deoarece împuternicirile fostului Parlament au expirat, iar noul Parlament nu a constituit încă delegaţiile în diferite foruri internaţionale. 

În această situaţie, rămân valabile competenţele delegaţiilor din fostul Parlament, însă la Strasbourg a mers numai Ghileţchi.

Fostul deputat Grigorii Petrenco, care a obţinut azil politic în Germania, a afirmat pe facebook că pentru prima dată după mulţi ani deputaţii moldoveni au ignorat şedinţele APCE, deşi la sesiune a fost discutată una dintre cele mai importante probleme pentru Moldova.

"În timp ce în Moldova toată presa este preocupată de scenariile postelectorale, la Strasbourg, la şedinţa plenară a APCE, au avut loc dezbateri cu privire la raportul privind spălarea banilor în ţările Consiliului Europei. Cea mai mare parte a raportului a fost dedicată Republicii Moldova. 

A fost adoptată o rezoluţie cu o listă lungă de măsuri ce urmează să fie întreprinse de către autorităţile Moldovei, cu o critică referitor la lipsa de progres în investigarea "furtului secolului", cu un apel către statele membre ale Consiliului Europei de a investiga implicarea persoanelor din jurisdicţiile lor în schema de spălare a banilor din Moldova", a menţionat Petrenco.

Potrivit lui, "despre aceasta nimeni nu ştie nimic în Moldova, nu există nicio ştire!".

"Unde e "opoziţia" în persoana socialiştilor? "Unde e "opoziţia combativă" în persoana ACUM? De ce iarăşi nimeni nu a venit aici? Ce vă împiedică să veniţi la Strasbourg şi să participaţi la dezbateri atunci când se discută despre Moldova şi, în special, furtul miliardului? 

Ce v-a împiedicat să vă întâlniţi cu raportorul, să propuneţi modificări la textul rezoluţiei? Sau să vă scărpinaţi limbile despre lupta împotriva regimului este mai important decât să faceţi ceva concret? 

Nu există şi nici nu a existat vreo modificare în textul rezoluţiei din partea opoziţiei moldoveneşti, întrucât se pare că nu există opoziţie moldovenească", a scris Grigorii Petrenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării