main logo
5027

Declarațiile picante ale deputaților Sîrbu și Ceban de la tribuna Parlamentului

Partidul Democrat cere tuturor procurorilor să nu aplice legile ce țin de Procuratură, care au fost votate astăzi în Parlament.

Declarațiile picante făcute de deputații Sîrbu și Ceban în ParlamentColaj: Știri.md

Democratul Sergiu Sîrbu, într-o luare de cuvânt a cerut Procuraturii să ceară luarea imunității a tuturor deputaților și să acuze actuala guvernare de uzurparea puterii în stat, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Stimați procurori, astăzi, dvs. sunteți practic îngenuncheați în fața politicului. Politicul va dat și rechizitoriu. Politicul decide cine să fie interimar, politicul știe cine va fi extrădat, politicul deja va substituit. [...] Eu propun ca toți procurorii din RM să nu execute această lege absolut neconstituțională și să execute doar prevederile Constituției. [...] Eu propun ca procurorii să vină și să ia imunitatea tuturor deputaților, ori noi să votăm modificarea Constituției, noi nu aveam ce ascunde, noi nu am încălcat legea niciodată. [...] Eu chiar insist să vină procurorul general interimar și să ridice imunitatea deputaților pentru tentativa de uzurpare a puterii în stat, care astăzi are loc în RM. Acest proiect diabolic nu va fi susținut și va fi contestat de fracțiunea PD”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Ulterior, de la tribuna Parlamentului a venit vicepreședintele Legislativului, socialistul Ion Ceban, care a declarat că acest discurs a lui Sîrbu a fost o rușine și democrații nu apără interesul procurorilor, dar interesul propriu.

„Spune minciuni și nu roșește. Mie mi-ar fi fost rușine să am așa discurs. [...] Halucinant și josnic e să furi de la oameni. Să furi în așa măsură e ca un milion de cetățeni să fie peste hotarele țării. Josnic, halucinant și urât este să furi miliarde și să aștepți 4 ani de zile ca să vină cineva să răspundă pentru treaba asta. La fel de josnic este domnule Sîrbu este ca organele de drept în loc să își facă treaba, să vină să îi apere pe cei care au făcut acest lucru diabolic. [...] Voi nu apărați statul de drept, voi vă apărați pe voi.”, a declarat Ion Ceban de la tribuna parlamentului.

Precizăm că în ședința plenară de astăzi, deputații au votat, în două lecturi, modificarea articolului 11 din Legea cu privire la Procuratură l.

Procedura de desemnare a Procurorului General interimar va parcurge următoarele etape. Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției.

Tot astăzi, Parlamentul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Este vorba de interpretarea articolului 17. Prin textul ”în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de Procuror General indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării