main logo
542

Declaraţii: Mandatul lui Sergiu Cioclea a fost unul de succes

Mandatul guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, care și-a anunțat, astăzi, demisia, a fost unul de succes, în care a reușit stabilizarea sectorului bancar.

Declaraţii: Mandatul lui Sergiu Cioclea a fost unul de succes

Aprecieri în acest sens au fost exprimate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip, transmite Ştiri.md cu referire la IPN.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe o rețea de socializare că din 2016, de când în funcția de guvernator al Băncii Naționale a fost ales Sergiu Cioclea, sistemul bancar a crescut, a devenit mai stabil, iar acum există o legislație modernă care asigură fortificarea în continuare a rezultatelor obținute. Ratele dobânzilor au scăzut la un minim istoric, valuta națională este stabilă, au venit investiții străine importante în sectorul bancar. „Mi-aș dori să fie cât mai mulți moldoveni instruiți, care s-au afirmat în străinătate și vin să-și ajute țara în acest fel”, a menționat șeful legislativului. Andrian Candu a dat asigurări că va avea grijă ca următorul guvernator BNM să fie pe măsura standardelor înalte impuse de Sergiu Cioclea și echipa sa.

Cu o reacție a venit și premierul Pavel Filip, care a catalogat mandatul lui Sergiu Cioclea ca fiind unul de succes, cu atât mai mult cu cât dânsul a avut curajul să vină în fruntea BNM într-un moment complicat în care sectorul bancar necesita o reformă profundă. Premierul a apreciat profesionalismul de care guvernatorul a dat dovadă în gestionarea relațiilor cu FMI și cu alți parteneri internaționali. „Apreciez mult faptul că a făcut anumite sacrificii personale pentru a reveni pentru o perioadă în Republica Moldova și a contribui la reformarea acestui domeniu. Împreună am făcut ordine în sistemul bancar și astăzi, inclusiv datorită dumnealui, avem un sistem bancar sănătos și importante investiții străine”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, din data de 30 noiembrie, din motive personale. În cadrul unui briefing de presă, guvernatorul a spus că obiectivele pe care și le-a asumat atunci când a preluat funcția de guvernator le-a îndeplinit, sistemul bancar este acum mai solid, lucru confirmat nu doar prin investiții străine fără precedent, dar și prin aprecierile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării