main logo
1919

Declarația cu privire la integrarea europeană, aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a R. Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al țării.

Declarația cu privire la integrarea europeană, aprobată de ParlamentColaj: Știri.md

În acest sens, deputații fac apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice, să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, transmite Știri.md.

Potrivit Declarației, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la UE.

„Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”, se arată în Declarație.

În document se constată că Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost un partener sigur al R. Moldova, oferind asistență în mai multe domenii.

De asemenea, datorită sprijinului generos din partea UE și al statelor membre, Republica Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID-19, precum și criza energetică din iarna 2022-2023.

În proiect se mai stipulează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea R. Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente.

R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară candidată pentru R. Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării