main logo
559

Decanul FRIȘPA: 3 scenarii pentru a evita alegerile anticipate

Blocul ACUM este într-o situație mai puțin favorabilă actualmente pentru că devine tot mai posibilă varianta alegerilor anticipate.

Decanul FRIȘPA: 3 scenarii pentru a evita alegerile anticipateOpinie: ACUM, într-o situație defavorabilă din cauza eventualelor anticipate

Probabil, în campanie o temă foarte importantă va fi din cauza cui se petrec aceste anticipate. De această părere este decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) de la USM, Alexandru Solcan, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Pentru a evita anticipatele, sunt trei scenarii cât de cât reale: PSRM-ACUM – el rămâne unul destul de posibil, dar blocul nu vrea să dea pe față că aceasta ar fi o coaliție deschisă. Aici este o problemă, este evident că în această coaliție va dicta PSRM și este clar că Rusia nu crede lacrimilor și este clar că Moldova va fi conectată tot mai mult la interesele Rusiei”, a spus decanul FRIȘPA în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit lui, o eventuală coaliție PSRM-PDM, la nivel ideologic, ar fi fost cea mai apropiată. În opinia lui, din multe puncte de vedere ar fi firească această apropiere dintre PDM și PSRM, dar apare vectorul geopolitic. 

„În această coaliție, Partidul Democrat n-ar fi vocea a doua. Probabil, ar fi cei care ar deține întâietate”, spune Alexndru Solcan. Potrivit lui, a treia variantă ar fi o eventuală coaliție în jurul deputaților independenți, în baza unui program de guvernare fezabil.

Jurnalistul Valeriu Reniță consideră că blocul ACUM nu invită socialiștii la discuții, dar invită presa și societatea la un nou show în care ar vrea să-și adauge câteva puncte de rating. În opinia lui, membrii blocului par acum ca principalii vinovați pentru eventuale alegeri anticipate și își doresc să reducă puțin din această vină și, în măsura posibilităților, să-și decline responsabilitatea. „Lucrurile au început a intra în blocaj din cauza comportamentului lor”, spune Valeriu Reniță.

Totodată, jurnalistul spune că lucrurile merg deja pe alt făgaș. Potrivit lui, deja Partidul Socialiștilor discută, pe față sau în ascuns, cu Partidul Democrat.

Luni, 8 aprilie, Blocul Politic ACUM DA PAS a invitat fracțiunea parlamentară a PSRM la discuții publice pentru a discuta despre tergiversarea procesului de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului, „proces care blochează discutarea și adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”. 

Invitația este pentru marți, 9 aprilie, ora 11.00, sau în altă zi și oră convenite de comun acord, în sala de conferințe a Parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării