main logo
440

Data alegerilor prezidențiale, motiv de dispută în Parlament

Problema stabilirii datei alegerilor a provocat dezbateri aprinse în Parlament.

Data alegerilor prezidențiale, motiv de dispută în ParlamentFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, deputaţii din toate fracţiunile au folosit discuţia ca pretext pentru a aduce acuzaţii în adresa Preşedintelui şi pentru a critica oponenţii, transmite Știri.md.

Membrul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a propus desfăşurarea alegerilor cu o săptămână mai devreme, pe 25 octombrie, pentru "a scăpa mai repede de Dodon".

Deputaţii din opoziţie au spus cp imaginile video recente de la întâlnirea dintre Preşedintele Dodon şi fostul preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc, în care, potrivit opoziţiei, şeful statului a primit mită de la oligarh, este un motiv suficient pentru ca Preşedintele să demisioneze de bunăvoie, iar alegerile să aibă loc vara.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a menţionat în acest sens că Dodon "a cooperat mult timp cu Plahotniuc prin aprobarea împreună a sistemului electoral mixt, vânzarea profesorilor turci, prin numirea omului său în funcţia de preşedinte al "Moldovagaz" pentru a realiza scheme".

"Dodon trebuie să demisioneze şi pentru politica sa externă, care a dus la izolarea Moldovei. Unde s-a mai văzut ca omul să nu meargă niciodată la numai cei doi vecini? (Ucraina şi România - "I."). De ce aşa? Pentru că nimeni nu-l ia în serios", a spus el.

De asemenea, Carp consideră că Dodon a contribuit la tergiversarea investigării fraudei bancare, deoarece majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a reuşit "în decurs de cinci luni să-i lipsească de imunitate parlamentară pe cei implicaţi în furtul miliardului (Marina Tauber şi Reghina Apostolova - "I."), iar majoritatea actuală tărăgănează acest dosar de şase luni".

"Aţi vrut să folosiţi acest dosar pentru şantaj politic. Mai întâi au fost arestaţi fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi adjuncţii săi, iar apoi totul s-a calmat", a spus el.

Deputata Partidului Şor, Marina Tauber, s-a pronunţat, la fel, pentru demiterea Preşedintelui, care, în opinia sa, "costă prea mult Moldova".

"Aţi spus că veţi fi ultima persoană care-l va trăda pe Vladimir Voronin şi PCRM, dar nu numai că nu aţi fost ultimul, dar aţi fost printre primii. Aţi devenit o dezamăgire imensă pentru toţi cei care au văzut o nouă speranţă în dumneavoastră", a spus ea.

Vicespeakerul, deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a venit cu acuzaţii în adresa deputatului Platformei DA, Iurie Reniţă, care a publicat imaginile video cu Dodon.

"Deputatul lucrează pentru Plahotniuc şi a publicat intenţionat înregistrarea în ziua în care procurorul general Alexandru Stoianoglo a venit la o conferinţă de presă cu informaţii despre progresul în dosarul furtului miliardului. Mâine mă voi adresa Procuraturii Generale cu solicitarea de a verifica informaţiile precum că deputatul Reniţă se ocupa cu contrabandă de ţigări în România. Fiind Ambasador în România, el a acţionat în calitate de complice al lui Plahotniuc", a spus Batrîncea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării