main logo
542

Curtea de Conturi: Nereguli în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei

Curtea de Conturi a examinatul raportul auditului asupra rapoartelor financiare ale municipiului Orhei pentru perioada 2015-2017.

Curtea de Conturi: Nereguli în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei

În cadrul procesului de audit au fost depistate mai multe nereguli printre care acordarea de către Primăria Orhei a ajutorului material bănesc pentru anumite persoane care nu necesitau acest ajutor, precum și realizarea unor lucrări de reparație și amenajare la prețuri majorate. În acest contexte, în opinia echipei de audit, rapoartele financiare ale municipiului Orhei nu prezintă o imagine corectă și fidelă, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

Potrivit raportului Curții de Conturi, Primăria Orhei nu a documentat și nu a constatat dacă o anumită persoană fizică se află într-o situație materială grea și necesită ajutor material. În aceste condiții, s-a constatat că în anul 2017 și în anul 2016, din 360 și, respectiv, 219 beneficiari de ajutor bănesc, 49 și, respectiv 47 de beneficiari au deținut bunuri imobile considerabile, fapt ce nu justifică acordarea din fondul de rezervă a bugetului local a ajutoarelor financiare pentru persoanele aflate în situație materială grea sau de vulnerabilitate socială.

Auditul a mai constatat că la alimentația copiilor în grădinițe, autoritatea publică locală nu a aplicat corect prevederile cadrului normativ. În consecință, în timpul anul 2017, deși normele prevăd că pentru alimentația copiilor se alocă 21 de lei pe zi, acest cuantum a fost diminuat și a variat de la 16 la 20 de lei pe zi pentru un copil.

Întrebată cum explică aceste cazuri, viceprimara de Orhei a declarat: „Dvs. Aveți dreptate. Undeva poate nu s-a ținut cont, nu a fost o monitorizare mai amplă vizavi de prețurile care au fost contractate. Ce să vă zic eu aici? Asta e constatarea. O să ținem cont de ea. Lucrul care a fost făcut, a fost constatat deja”.

Alte nereguli depistate:

  • nerecunoașterea și necontabilizarea valorii infrastructurii tehnico-edilitare aferente sistemului public de alimentare cu apă și de canalizare cu valoarea de 116,52 mil. lei;
  • nerecunoașterea, neevaluarea și necontabilizarea terenurilor cu suprafața de 929,93 ha, estimate de audit în valoare de circa 716,57 mil. lei;
  • diminuarea valorii terenurilor înregistrate cu suma de 0,69 mil. lei, determinată de excluderea nejustificată din evidența contabilă a 2 terenuri cu suprafața de 0,54 ha, date în gestiune economică întreprinderii municipale;
  • diminuarea valorii mijloacelor fixe cu suma de 0,25 mil. lei, determinată de nerecunoașterea și necontabilizarea a 7 apartamente neprivatizate;
  • supraevaluarea valorii clădirilor, ca efect a neexcluderii din evidența contabilă, conform prevederilor normative, a valorii fondului de locuințe total privatizat din 10 blocuri locative cu valoarea de 30,77 mil. lei.
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării