main logo
680

Curtea de Apel Chișinău a decis că Renato Usatîi rămâne în arest

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui „Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

Curtea de Apel Chișinău a decis că Renato Usatîi rămâne în arest

Potrivit agenţiei Infotag, el a subliniat că instanţa a ignorat atât opinia Interpol, cât şi argumentele pe baza cărora avocaţii au construit linia de apărare.

„Audierile la care a fost examinată anularea mandatului de arest al lui Usatîi au durat aproape un an. O perioadă atât de lungă a fost parţial determinată de neglijenţa procurorilor. Ei au preferat pur şi simplu să ignore audierile, să nu vină la şedinţe. Drept urmare, mai mulţi dintre ei au fost amendaţi pentru lipsa de respect faţă de instanţă. Dar tendinţa generală din tot acest timp este tergiversarea audierilor", presupune Istrate.

El a reamintit că decizia instanţei primare a fost luată în septembrie.

„Atunci noi am subliniat în cadrul audierilor că instanţa a ignorat constatarea Interpolului privind caracterul politic al cauzei împotriva liderului PN, precum şi numeroase mărturii ale celor care figurează în dosar. De exemplu, în noiembrie 2017, asasinul Vitalie Proca a recunoscut că a fost executorul tentativei de asasinare a bancherului Gherman Gorbunţov. Au existat, de asemenea, o serie de mărturii care nu au fost luat în considerare nici de instanţa primară, nici de Curtea de Apel", a subliniat avocatul.

Potrivit acestuia, plângerea privind nelegalitatea mandatului privind arestarea preventivă a lui Renato Usatîi se află deja la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

"Nu ne mai rămâne decât să aşteptăm decizia motivantă a Curţii de Apel şi să completăm cu aceasta cererea depusă la CEDO", a spus Istrate.

El consideră că dosarul penal împotriva preşedintelui PN a fost pornit în toamna anului 2016 la indicaţia coordonatorului coaliţiei de guvernământ Vlad Plahotniuc. Mai întâi, în baza articolul "Escrocherie", iar ulterior a fost iniţiat o altă cauză în baza acuzaţiilor de organizare a tentativei de asasinare a lui Gherman Gorbunţov. Atât prima, cât şi a doua cauză au fost pornite în toiul campaniei electorale prezidenţiale.

În august 2016, din motive de siguranţă, Usatîi a plecat la Moscova, unde se ascunde până acum de justiţia moldovenească, promiţând periodic susţinătorilor săi că va reveni în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării