main logo
1920

Curtea Constituțională: Anticipatele pot avea loc doar prin sistemul mixt

Curtea Constituţională (CC) și-a expus opinia astăzi asupra posibilităţii modificării sistemului electoral şi a decis că, în cazul unor alegeri anticipate, acestea trebuie organizate după sistemul mixt.

Curtea Constituțională a decis cum pot avea loc alegerile anticipate

Magistraţii de la Curtea Constituţională au examinat azi sesizarea depusă de deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, transmite Știri.md cu referire la Moldpres. 

Aceștia au cerut interpretarea faptului dacă este în drept parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Înaltul for a decis că parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă.

Totodată, noul sistem de vot nu poate fi adoptat înainte de alegerile anticipate, ci doar în vederea alegerilor parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înaintea scrutinului.

În același timp, Curtea a decis că modificarea frecventă a normelor electorale poate dezavantaja alegătorii, dar şi partidele.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă şi va fi publicată în Monitorul Oficial.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării