main logo
752

Cum va fi R.Moldova: Dodon o vrea prezidențială, democrații parlamentară

După ce Curtea Constituțională a decis, în martie 2016, revenirea la alegerea directă a președintelui țării de către tot poporul, iar PD l-a ajutat pe Igor Dodon să devină șef al statului, deși oficial declara că o susține pa Maia Sandu, Andrian Candu, susține că următorul Legislativ ar putea opta pentru simplificarea și mai mult a instituției Președinției.

Cum va fi R.Moldova: Dodon o vrea prezidențială, democrații parlamentarăCum va fi R.Moldova: Dodon o vrea prezidențială, democrații parlamentară

Asta în condițiile în care însăși șeful statului vorbește despre transformarea Republicii Moldova într-o republică prezidențială, transmite Știri.md cu referire la Independent

În cadrul unei emisiuni televizate la postul public de televiziune, șeful legislativului a spus că, probabil, merită să fie făcută o reformă constituțională pentru a duce până la capăt ideea republicii parlamentare, mai ales în contextul suspendării temporare a președintelui Igor Dodon pentru numirea a doi miniștri noi în Guvernul Filip. Potrivit lui Candu motive de suspendare repetată a lui Dodon vor mai fi, având în vedere că în Parlament există proiecte cu care președintele ar putea să nu fie de acord.

„Bănuiesc că vom mai avea motive. Dacă reușim să găsim compromis în Parlament și să votăm modificarea Constituției în ceea ce ține de integrarea europeană, credeți că președintele Dodon va promulga? Urmează să trimitem la promulgare și noul Cod al audiovizualului care conține și elemente anti-propagandă, care atinge într-un fel ceea ce consideră președintele Dodon că n-ar trebui să facem, apărând Republica Moldova de propaganda în mod special cea rusească, credeți că președintele Dodon o să promulge?”, s-a întrebat Andrian Candu.

Amintim că, în ziua învestirii noilor miniștri Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a îndeplinit atunci atribuțiile prezidențiale a spus că își pune „un semn de întrebare” dacă în general „mai avem nevoie de instituția Președinției”, în situația în care Parlamentul și Guvernul își desfășoară activitatea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării