main logo
816

Cum este văzută Republica Moldova într-o revistă din Polonia

Populaţia Moldovei „nu poate ajunge la un numitor comun nu numai referitor la direcţia unei dezvoltări civilizate, ci şi referitor la identitatea naţională, iar elitele au reuşit să creeze un sistem de guvernare bazat pe aceste dispute".

Cum este văzută Republica Moldova într-o revistă din Polonia

O asemenea opinie a fost exprimată de revista poloneză "Tygodnik Powszechny", care analizează schimbările politice din Moldova, Bulgaria şi România, unde "în locul alegerii cu cine să se integreze - cu Estul sau cu Vestul -, apare problema alegerii ideologiei liberale sau antiliberale".

Potrivit agenţiei Infotag, publicaţia menţionează că în cei 27 de ani de independenţă, Republica Moldova "a reuşit să facă mai multe schimbări geopolitice", transmite Știri.md.

„După anul 2009, integrarea europeană a început să pară primordială, dar mai târziu entuziasmul a scăzut pe fondul scandalurilor financiare de amploare şi a lipsei de reforme. Întreaga putere a concentrat în mâinile sale oligarhul şi liderul partidului de guvernământ, Vladimir Plahotniuc, care, în octombrie 2018, a anunţat despre un nou curs: nu proeuropean sau proromân, ci promoldovenesc", a amintit autorul, care consideră că "schimbarea retoricii a provocat o reacţie bruscă a Comisiei Europene la încălcările tot mai evidente ale principiilor democraţiei".

În opinia sa, Plahotniuc aştepta o asemenea reacţie, dar pentru el mai important era să-şi păstreze autoritatea deplină. Şi, în cele din urmă, "moldovenii au obţinut propria variantă de conservatism populist, construit pe fundamentul unui patriotism ieftin".

„Până nu demult, agravarea relaţiilor cu UE ar fi însemnat o cotitură spre Rusia, însă deoarece Europa încă poate oferi mai multe oportunităţi, elitele au început să caute o "a treia cale". Şi, cel mai interesant, tendinţele antieuropene şi antiliberale câştigă popularitate pe ambele părţi ale fostei axe geopolitice", concluzionează "Tygodnik Powszechny".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării