main logo
481

Cum e văzută de la Tiraspol examinarea cererii depuse de Chișinău la ONU

Dezbaterile şi votul privind proiectul de rezoluţie se vor desfăşura pe 22 iunie curent la New York.

Cum e văzută de la Tiraspol examinarea cererii Chișinăului la ONU

Expertul transnistrean, directorul Institutului de Studii Sociale şi Politice şi Dezvoltării Regionale, Igor Şornikov, consideră că adoptarea de vineri de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluţiei privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova "nu va afecta în vreun fel funcţionarea operaţiunii de menţinere a păcii şi nu va duce la eliminarea prezenţei militare ruse".

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la comentariul lui privind proiectul de rezoluţie al Moldovei pentru ONU, "operaţiunea de menţinere a păcii se desfăşoară în baza Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a RM din 21 iulie 1992, semnat de preşedinţii Rusiei şi Moldovei în prezenţa şefului statului transnistrean".

"Rusia este obligată să îndeplinească acest acord. Iar denunţare ipotetică a Acordului de către Moldova, în special în situaţia actuală preelectorală, poate deveni o sinucidere pentru actuala guvernare", consideră expertul.

Potrivit lui, Chişinăul "trebuie să înţeleagă că prezenţa armatei ruse în regiune nu este doar o garanţie a securităţii regionale, ci şi o condiţie pentru asigurarea procesului de negocieri cu Tiraspolul".

"Într-un fel, prezenţa rusă serveşte ca un factor de abţinere pentru dezvoltarea scenariilor "colorate" în Moldova şi este singurul obstacol semnificativ pe calea absorbţiei statului de către România învecinată", a menţionat Şornikov.

Potrivit lui, în cazul în care Rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria va fi adoptată, aceasta poate fi prezentată ca o mare realizare a diplomaţiei moldoveneşti, pe care Chişinăul o va prezenta Occidentului în calitate de dovadă a devotamentului său. 

"Dar acesta va fi doar un gest urât şi doar atât", susţine expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării