main logo
829

Cum e afectată Moldova de tensiunea dintre Rusia și Occident

"Lipsa dialogului dintre Rusia şi ţările occidentale afectează negativ statele care se află la intersecţia intereselor lor politice", consideră şeful Direcţiei Europene de Securitate a Institutului Europei al Academiei de Ştiinţe din Rusia, profesorul la MGIMO, Dmitrii Danilov.

Cum e afectată Moldova de tensiunea dintre Rusia și OccidentExpert rus: Ce impact are lipsa dialogului dintre Rusia și Occident

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, la conferinţa "Moldova: factor de stabilitate sau o nouă provocare pentru securitatea regională şi europeană", el a menţionat că "Rusia, în poziţia sa oficială, pune accent pe respectarea suveranităţii şi neutralităţii Moldovei, dar, pe de altă parte, nu poate fi exclusă influenţa relaţiilor de astăzi dintre est şi vest asupra acestui statut", transmite Știri.md

În opinia sa, acum, practic nu există niciun dialog între Rusia şi ţările occidentale, a fost încălcată şi cooperarea structurată cu NATO. UE a blocat practic interacţiunea complexă cu Rusia, oferind în schimb un parteneriat selectiv. Şi, din păcate, deocamdată nu se văd perspectivele de a schimba situaţia spre bine, ci, dimpotrivă, se observă o dezvoltare a diferiţi factori de constrângere în rezolvarea problemei. 

"Trebuie să ţinem cont de faptul că situaţia din Moldova este văzută de Moscova în perspectiva crizei ucrainene. Deşi la nivel internaţional se vorbeşte despre un progres relativ şi despre depăşirea progresivă a situaţiei din Ucraina, deocamdată nu s-au făcut progrese reale. Ba mai mult, trebuie depuse şi mai multe eforturi pentru a menţine cel puţin actualul status quo. Iar acest lucru, la fel, complică soluţionarea problemelor Moldovei", a spus Danilov.

Expertul a subliniat că "pe platforme internaţionale de nivel înalt, cum ar fi summit-ul NATO, Moldova este întotdeauna văzută printr-o virgulă cu alte două ţări postsovietice, Ucraina şi Georgia; şi trebuie de remarcat că Rusia va continua politica îndreptată împotriva aderării Georgiei şi Ucrainei la NATO, având în vedere că cea din urmă, datorită conflictului militar pe teritoriu, este privită deja ca un membru virtual al Alianţei" .

"În urma intensificării cooperării Moldovei şi NATO, apare întrebarea: oare este gata Alianţa să accepte dinamica politică actuală din Moldova?", a menţionat expertul.

Potrivit lui, "Moldova a avut puţină atenţie din partea Moscovei, însă situaţia s-a schimbat odată cu numirea lui Dmitrii Kozak ca reprezentantul special al Rusiei în relaţiile comercial-economice cu Moldova şi, având în vedere tensiunea tot mai mare dintre Rusia şi Occident, Vestul poate percepe această numire drept o ameninţare".

"Interesul rus faţă de statutul neutru al Moldovei cu siguranţă este prezent, Rusia subliniază acest lucru şi este pregătită pentru cooperare, însă în contextul modelului conflictual al relaţiilor din Europa, asigurarea neutralităţii nu oferă niciun fel de dividende speciale niciuneia dintre ţări", a conchis Danilov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării