main logo
5716

Cum ar putea Rusia să invadeze Transnistria? Expert: Nu direct

Expertul militar Iurie Fiodorov este de părere că „Rusia nu va putea să se lanseze într-o invazie directă a Transnistriei”.

Cum ar putea Rusia să invadeze Transnistria? Expert: Nu directFoto: hotnews.ro

Potrivit agenţiei Infotag, el a declarat duminică, în cadrul emisiunii pe canalul de YouTube al lui Alexandr Pluschev, că „în sensul unei invazii directe a Transnistriei este imposibil, dar Putin poate crea o situaţie acută, conflictuală”, transmite Știri.md.

El a amintit că, pentru 28 februarie, la Tiraspol a fost anunţat aşa-numitul „Congres al deputaţilor poporului de toate nivelurile”.

„De ce brusc, în ajunul discursului lui Putin (în faţa Adunării Federale - „I.”)? Se presupune că acolo ar putea fi adoptate documente privind Declaraţia de Independenţă, cererea de admitere în Federaţia Rusă. Deşi Independenţa (în Transnistria - „I.”) a fost proclamată demult, iar locuitorii regiunii înşişi sunt sceptici în privinţa acesteia. Dar acest lucru este important din punct de vedere politic pentru Putin”, a declarat Fiodorov, care a emigrat din Rusia la Praga.

„Să ne imaginăm că Transnistria este acceptată ca parte a Rusiei. Ce probleme politice reprezintă acest lucru pentru Moldova, NATO şi România? Este clar că Rusia nu poate pătrunde în Transnistria. Dar dacă ne imaginăm că Transnistria este proclamată parte a Rusiei şi Moldova spune: „Nu! O vom returna cu forţa!”. Atunci aceasta este deja o declaraţie de război. Şi dacă nu declarăm război şi nu o returnăm, atunci se pare că Kremlinul poate repeta această experienţă în alte zone, să zicem în vreo regiune din Letonia, unde există o populaţie rusă numeroasă. Aceasta este o situaţie destabilizatoare din punct de vedere politic şi Putin ar putea să se lanseze într-o astfel de aventură”, consideră analistul militar.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării