main logo
2350

Cum a fost depusă moţiunea de cenzură şi când va fi decisă soarta Guvernului Chicu

Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate s-a alăturat demersului de a da jos actualul Guvern şi a semnat moţiunea de cenzură elaborată de Platforma DA pentru demiterea Cabinetului de miniştri condus de Ion Chicu şi îi îndeamnă şi pe democraţi să facă acelaşi lucru.

Cum a fost depusă moţiunea şi când va fi decisă soarta Guvernului ChicuFoto: știri.md

Moţiunea a fost deja depusă în Parlament şi urmează să fie supusă votului peste o săptămână, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

De dimineaţă, preşedintele PAS, Maia Sandu, a anunţat într-un briefing de presă că formaţiunea sa este gata să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, deoarece acest executiv ar fi unul dintre instrumentele de fraudare a scrutinului prezidenţial din 1 noiembrie.

Maia Sandu, liderul PAS: "Pentru a-şi păstra fotoliul, Igor Dodon pregăteşte fraudarea alegerilor. Vedem acest lucru din modificările pe care le împinge PSRM-ul la Codul Electoral, în regim de urgenţă. Fracţiunea PAS va semna astăzi moţiunea Platformei DA împotriva Guvernului, în speranţa că PDM îşi va revedea poziţia şi va sprijini demiterea acestui Guvern, faţă de care, la fel, are pretenţii. Anul acesta noi o să-l aruncăm pe Igor Dodon şi pe guvernarea lui incompetentă de la putere."

Reporterii au încercat să obţină o reacţie la acuzaţiile aduse în adresa şefului statului, expediind o solicitare oficială pe adresa Preşedinţiei, dar încă nu au primit un răspuns. Pe o reţea de socializare însă purtătorul de cuvânt al instituţiei Carmena Sterpu le-a spus că nu are timp sa le trimită un răspuns pe e-mail şi că şeful statului va vorbi despre acest subiect într-o intervenţie live pe Facebook.

La rândul lor, democraţii au anunţat că sunt deschişi dialogului doar cu partidele PAS, Platforma DA şi PSRM. Într-un briefing de presă, liderul PDM Pavel Filip a spus că nu va accepta sub nicio formă colaborarea cu cei de la Șor și Pro Moldova. Filip mai crede că moţiunea de cenzură va pica.

Pavel Filip, liderul PDM: "Facem apel la partidele de opoziţie: să lase deoparte interesele personale, pentru funcţii în Guvern. PDM poate duce discuţii şi este deschis doar cu aceste formaţiuni: Platforma DA, PAS şi PSRM. Noi nu vom aşeza la masa de dialog sub nicio formă cu cei din Pro Moldova şi din Partidul ŞOR."

Chiar la începutul şedinţei Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a anunţat că formaţiunea depune moţiunea de cenzură care conține 12 pagini şi a început să o prezinte. Printre argumentele invocate de opoziţie se numără gestionarea proastă a crizei social-economice din țară, cauzată inclusiv de pandemia de coronavirus, precum şi abordările greșite în politica externă.

Alexandru Slusari, deputat DA: "Guvernul învestit la data de 14 noiembrie 2019 a încălcat pe toată perioada activităţii sale şi în repetate rânduri: Legislaţia în vigoare, Constituţia Republicii Moldova, subminând suveranitatea şi securitatea financiar-economică a ţării."

Preşedintele Legislativului, Zinaida Greceanîi, a făcut însă trimitere la Regulamentul Parlamentului, potrivit căruia moţiunea nu poate fi prezentată în ziua depunerii acesteia, iar textul acesteia trebuie să fie citit de şeful Legislativului. În consecinţă, microfonul deputatului Alexandru Slusari a fost închis de mai multe ori.

Platforma DA a anunţat că va depune moţiune de cenzură numai dacă PAS o va semna pentru ca aceasta să fie înregistrată la Parlament. Pro Moldova a anunţat că va susţine orice moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Cei de la Partidul ŞOR au spus că vor lua o decizie în acest sens la şedinţa Biroului Politic, care va avea loc de zilele următoare. PSRM însă a acuzat opoziția că își dorește destabilizarea situației în țară.

Jurnaliştii au încercat să obţină o reacţie şi de la Guvern, dar Serviciul de presă le-a spus că vor oferi o reacţie ulterior. Anterior însă premierul Chicu s-a arătat indignat de atitudinea parlamentarilor care vor să dea jos Guvernul. Potrivit lui, Guvernul face faţă situaţiei din ţară.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunile de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, mai exact cu cel puţin 51.

În cazul în care moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului este respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni parlamentare, alta nouă pe acelaşi motiv. Dar dacă moţiunea de cenzură este adoptată, prim-ministrul va prezenta în cel mult trei zile, demisia Guvernului în faţa preşedintelui ţării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării