16 octombrie, 06:55
512
1
CUC: Tiraspolul se opune discuțiilor despre răpirea moldovenilor
16 octombrie, 06:55
512
1

Membrii de la Tiraspol ai Comisiei Unificate de Control refuză în continuare să abordeze subiectul cetățenilor moldoveni răpiți de forțele din stânga Nistrului.

Foto: sputnik.md

Într-un comunicat de presă se menționează că exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor pe acest subiect și nu l-au inclus pe ordinea de zi. Ca urmare, ședința a fost amânată pentru încă o săptămână, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Delegația Republicii Moldova a insistat în continuare pe includerea în ordinea de zi a problemelor stringente care periclitează situația în Zona de Securitate. Delegația Republicii Moldova s-a referit, în primul rând, la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „mgb” care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane și cu îngrădirea liberei circulații”, scrie în comunicat.

Un alt aspect refuzat de partea transnistreană este o problemă mult mai „veche” și ține de data de 1 mai 2019, când Tiraspolul și-a introdus „grănicerii” în Zona de Securitate, abilitându-i abuziv cu funcții de control al fluxului de cetățeni și mijloace de transport.

„Nu s-a reușit nici audierea comandantului militar care să raporteze cu privire la prezența militarilor înarmați subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate. De menționat că, pentru a promova subiectele de mai sus, delegația Republicii Moldova a intervenit cu anumite modificări în formularea acestora, fiind susținută de reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în CUC”, scrie în comunicat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter