main logo
2406

CSM cere demisia lui Corneliu Gurin, judecător la Curtea Constituțională

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au cerut în cadrul ședinței de astăzi demisia judecătorului de la Curtea Constituțională, Corneliu Gurin.

CSM cere demisia lui Corneliu Gurin, judecător la Curtea Constituțională

Asta la scurt timp după plecarea prim-ministrei Maia Sandu care a ținut să participe la ședința, în care se analizează avizul Comisiei de la Veneția, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoarele săptămâni, vom căuta o soluție în Parlament”, a declarat prim-ministra Maia Sandu la începutul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Amintim că ieri, 24 iunie, a fost publicat avizul integral al Comisiei de la Veneția, din data de 21 iunie, prin care au fost criticate deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, din data de 7-8 iunie curent, a fost publicat integral.

Corneliu Gurin a fost numit la 11 decembrie 2018, judecător la Curtea Constituțională de către CSM. Gurin a deținut și funcția de procuror general al Republicii Moldova între 2013 și 2016.

Cine este Corneliu Gurin:

În ultimul său discurs din Parlament, Vlad Filat l-a menționat pe Corneliu Gurin: „Eu vreau ca domnul Gurin să-și amintească cum a fost numit procuror general. Deciziile nu se i-au pe strada Tighina, nu se iau la CNA sau la Procuratura Generală, dar pe strada Cantemir sau la Nobil Club, cu dosare, cu tot ce trebuie: Acestea sunt clasate, celelalte nu”.

Un episod care a atras atenția publică a fost încoronarea lui Gurin la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău, în 2016.

Pe lângă titlu, Gurin a primit în dar o noapte pentru două persoane în apartamentul prezidențial de la hotelul Nobil și o plimbare cu un automobil Jaguar.

Corneliu Gurin absolvit școala medie din s. Abaclia, r-nul Basarabeasca, iar în anul 1995 a finalizat studiile superioare la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din or. Iași, România, specializarea drept.

A îndeplinit funcția de consultant principal în Direcția juridică a Aparatului Parlamentului (1995-2001), perioadă în care a participat la elaborarea și definitivarea Codului electoral, Clasificatorului general al legislației Republicii Moldova, Legii privind actele legislative; Legii cu privire la statutul refugiaților și altor acte legislative de importanță deosebită.

Este coautor al Comentariului Constituției Republicii Moldova (2012, editat sub egida Curții Constitușionale a RM), al „Comentariului la Titlul I al Constituției Republicii Moldova” (2000), al cărții „Drepturile și libertățile fundamentale. Sistemul de garanții" (2005), a numeroase publicații și studii practico-teoretice în domeniul dreptului, organizator și participant activ la o serie de seminare și conferințe naționale și internaționale.

În martie 2001 este numit consilier pentru probleme juridice al Președintelui Parlamentului, iar din mai 2001 până în iulie 2005 a exercitat și funcția de Director general al Aparatului Parlamentului, fiind prima persoană numită în această funcție conform prevederilor modificate ale Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova.

Deține gradul superior de calificare în serviciul public – consilier de stat al Republicii Moldova de clasa I. În decembrie 2009 este desemnat membru al Comisiei pentru reformă constituțională a Republicii Moldova, iar din 2011 este membru al Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept. Deține licență de avocat.

Corneliu Gurin a fost unul din participanții la vânătoarea din Pădurea Domnească, din 23 decembrie 2012, la care au luat parte și alte persoane cu funcții înalte în stat. Vânătoarea s-a soldat cu mortea lui Sorin Paciu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării