main logo
538

Cozmin Guşă: SUA examinează posibilitatea unirii Moldovei cu România

Renumitul consultant politic român Cozmin Guşă afirmă că SUA examinează posibilitatea unirii Moldovei cu România.

Cozmin Guşă: SUA pregătesc unirea României cu R. Moldova

Potrivit Știri.md cu referire la Infotag, despre aceasta el a declarat sâmbătă într-o emisiune la un post de televiziune român.

El a spus că despre aceasta a aflat din diferite surse în timpul aflării sale în SUA, unde consultantul politic a activat o perioadă. Potrivit lui, aceste surse i-au spus că Washingtonul examinează opţiunea trecerii Ambasadei SUA de la Chişinău la Bucureşti, în contextul viitoarei uniri a celor două ţări.

"Există nişte think tank-uri foarte prestigioase, care unele lucrează aproape de Casa Albă, altele de Departamentul de Stat, de CIA, FBI, care operează cu ideea argumentată că în viitor va fi foarte bine dacă va exista o singură ambasadă pentru România şi Moldova, la Bucureşti. Iar în Republica Moldova să fie doar un consulat. Asta e o dovadă a politicii americane să se exprime mai mult lingvistic, apropo de limba română care uneşte cele două state", a declarat Guşă.

El consideră că acest lucru este "o uriaşă performanţă" pentru România, deoarece planurile SUA prevăd opţiunea unirii celor două ţări.

"Faptul că în acele laboratoare deja se discută despre asta este un lucru foarte consistent, care poate să ne dea satisfacţie că în momentul în care vezi din partea partenerului strategic, care are nişte acţiuni constructive care te avantajează pe tine, ca stat, te simţi mai bine", a punctat consultantul politic.

Ambasada SUA în Moldova nu a comentat aceste planuri. În acelaşi timp, o dezminţire a acestor planuri reprezintă acţiunile Ambasadei SUA, care negociază cu Guvernul Moldovei ca să cumpere un teren în centrul Chişinăului, unde anterior se afla Stadionul republican. Acesta a fost demolat în 2007, iar terenul de aproape patru hectare a devenit pustiu.

"Dorim să cumpărăm acest teren pentru a construi pe acest loc un nou sediu modern pentru Ambasada SUA la Chişinău. Noi avem nevoie de o clădire nouă, iar Chişinăul are nevoie de un proiect frumos în acest loc, care trebuie să devină o bijuterie pentru capitala Moldovei", a declarat într-un interviu la un post de televiziune Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

Cozmin Guşă a fost deputat, secretar general al Partidului Social Democrat din România. El a fost, de asemenea, partener şi consilier al bine-cunoscutului om de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. În 2010, Guşă a început să lucreze în echipa lui Vlad Plahotniuc, ocupându-se de imaginea lui. Cu ajutorul lui Guşă, Plahotniuc a stabilit relaţii cu Vântu şi apoi a cumpărat postul Publika TV, care în 2010 a fost deschis la Chişinău de Sorin Ovidiu Vântu. Cozmin Guşă a devenit apoi unul dintre şefii canalului, dar câţiva ani mai târziu a revenit la Bucureşti.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării