main logo
1231

COVID-19: Slusari compară situația din România cu cea din R. Moldova

Deputatul Alexandru Slusari se arată îngrijorat de faptul că după ce s-a încheiat starea de urgență, în R. Moldova zilnic se înregistrează mai multe cazuri noi de COVID-19, decât atunci când erau impuse unele restricții.

COVID-19: Slusari compară situația din România cu cea din R. MoldovaFoto: știri.md

Astfel, vicepreședintele Parlamentui compară datele noastre cu cele din România și evidențiază faptul că vecinii noștri raportează mai puțini cazuri decât R. Moldova, cu toate că acolo este o populație mai mare ca la noi, transmite Știri.md.

"Ieri +202 infectați în Moldova. Cu 51 mai mult fața de România. Să vă amintesc raportul populației acestor țări ?

Nu este comparație singulară. La noi timp de două săptămâni după ridicarea stării de urgență statistica celor contaminați este în creșterea constantă și semnificativă. Peste Prut în aceeași perioada se atestă scaderea substanțială a numărului infectaților. Cu toate problemele existente în domeniul sănătății, să vede diferența izbitoare în privința eficienței Guvernului României în gestionarea crizei pandemice comparativ cu acțiunile executivului din Chișinău.

Nu sunt specialist în sfera epidemiologică. Sper că totuși experții reputați vor avea curaj să facă o analiza minuțioasă a greșelior guvernării privind oportunitatea și raționamentul introducerii și anulării mai multor măsurilor restrictive", spune Slusari. 

Deputatul consideră că totul se întâmplă din cauza guvernării, care a gestionat slab situația pandemică din țară, iar Igor Dodon s-a prezentat la toate evenimentele publice fără echipament de protecție, deși cerea acest lucru insitent de la toți cetățenii.

"După mine, cheia eșecului este în docilitatea și subordonarea acestui guvern intereselor meschine politice ale lui Igor Dodon. Executivul a gestionat criza sanitară, având prioritatea nu interesele cetățenilor și economiei, ci strategia electorală a stăpânului.

Toata perioada pandemiei Igor Dodon a sfidat demonstrativ toate regulile antiepidemiologice, stabilite în acte normative. Plimba prin parcul din Condrița, atunci cănd armata a fost scoasă cu mitraliere în vederea neadmiterii întrunirii oamenilor. Venea la toate întâlnirile accentuat fără echipament de protecție. Își bătea joc de toata țara, vorbind public că purtarea măștilor nu este obligatorie, deși aceasta norma a fost express prevăzută în deciza Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică.

Totodată, el zilnic cerea de la populația respectarea cerințelor sanitare. Dodon a pierdut simțul realității, credea că el este buricul Moldovei, are dreptul să încalce orice restricție, iar cetățenii, muritori de rând, sunt obligați să le respecte sub riscul unor amenzilor usturătoare. Dar că Moldova, cu sutele probleme ale noastre, nu este o țara asiatică. Mulți oameni au văzut că șeful statului ignoră legislația și nu stimează propriu popor și nimeni din autoritățile statale nu întrăznește să-l taxeze", menționează deputatul PPDA.

În acest context, Slusari a făcut iarăși o referire la statul vecin, acolo unde prim-ministrul român, Ludovic Orban, a fost amendat după ce în spațiul public a apăut o fotografie în care se vede că premierul nu poartă mască, deși se află într-o încăpere închisă.

Astfel, vicepreședintele Parlamentului consideră că și Igor dodon ar fi trebuit să fie sancționat pentru nerespectarea în repetate rânduri a măsurilor de protecție pe timp de COVID-19. 

"Azi prim-ministru României Orban, după apăriția pe rețelele de socializare acelei poze virale, a fost amendat cu 3000 lei româneșt sau peste 12.000 lei moldoveneștii. Pentru că nu a purtat masca în spațiu închis. Așa funcționează un stat de drept, în care toți sunt egali în fața legii. Nu știu de ce Ion Chicu nu comentează acest episod. Toata agresiunea prim-ministrului față de opoziția, ziariști și țara vecină, care i-a acordat cetățenia, dispare în raport cu președintele. Acolo rămăne doar obediență unui vasal, reprodusă și de ceilați demnitari.

Acum, domnule Chicu, în a justifica agravarea crizei pandemice, vă puteți plânge pe oameni inconștienți, lipsa culturii și nivelul insuficient de educație a populației. Parțial aceste explicații sunt pertinente. Dar eu sunt ferm convins că dacă la prima sfidarea a normelor sanitare Igor Dodon ar fi fost amendat cu 25.000 lei, situația epidemiologică la moment era mult mai pozitivă. 

Așa că guvernul tehnocrat-nevertibrat își culege roadele docilității și își pierde tot mai mult control asupra situației sanitare în țară", a conchis Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării