167
0
Corneliu Dudnic: Organizația Devlet va boicota alegerile bașcanului
167
0

Fostul deputat al Parlamentului Moldovei din partea Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a spus pe reţelele sociale că Uniunea populară patriotică "Devlet" va boicota alegerile başcanului Găgăuziei din 30 iunie.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că, sâmbătă, la Congaz a avut loc congresul uniunii, la care au participat "mii de găgăuzi din 17 organizaţii", transmite Știri.md.

"Toţi delegaţi au declarat în unanimitate că, atâta timp cât va activa componenţa actuală a CEC, nu are niciun rost să participe la alegeri", a spus Dudnic.

În acelaşi timp, el s-a adresat Irinei Vlah cu propunerea de a rechema "oamenii din CEC a Găgăuziei".

"Dizolvaţi această componenţă a CEC şi atunci un alt candidat din partea "Devlet" va avea posibilitatea să participe la aceste alegeri. Noi vom asigura prezenţa la aceste alegeri şi acestea vor avea loc. Încă mai este timp până la 25 mai", a adăugat Dudnic.

Până la data de 20 mai, cinci persoane şi-au declarat intenţia de a participa la scrutin: Irina Vlah, care şi-a depus mandatul de başcan, activistul civic şi antreprenorul Mihail Vlah, locuitorul autonomiei, Vasile Aladov, deputatul Adunării Populare, Serghei Cimpoeş, fost deputat al APG, Ivan Burgudji. 

CEC a înregistrat-o numai pe Irina Vlah, care a promovat examenul de cunoaştere a limbii găgăuze. Se presupunea că "Devlet", în calitate de organizaţie controlată de PDM, urma să-l înainteze pe fostul deputat Nicolae Dudoglo drept candidat la funcţia de başcan. 

După cum a informat anterior agenţia INFOTAG, alegerile pentru başcanului Găgăuziei au fost programate iniţial pentru 19 mai. Însă pe 18 martie, APG a mutat data alegerilor pe 30 iunie. Majoritatea deputaţilor au încercat, de asemenea, să modifice legislaţia electorală şi componenţa CEC a regiunii. D

ar başcanul Irina Vlah nu a promulgat legile adoptate de APG, iar deputaţii locali nu au putut depăşi dreptul de veto al başcanului cu două treimi din voturi. Astfel, a fost modificată doar data alegerilor, iar celelalte iniţiative ale APG nu au intrat în vigoare.

Citește și
article image
CEC a acreditat observatori pentru alegerile locale şi...
0
56
article image
25 de secții de votare, deschise în circumscripția nr.48...
0
46