main logo
490

Controlul comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean, amânat cu 6 luni

Guvernul Republicii Moldova a amânat cu şase luni începutul controlului comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean al frontierei de stat.

Controlul comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean, amânat cu 6 luniFoto: gov.md

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, la şedinţa Guvernului, au fost aprobate modificări în hotărârea de guvern aprobată anterior în acest sens, transmite Știri.md. 

Astfel, începutul controlului comun a fost amânat de la 1 august 2020 la 1 februarie 2021.

Acest termen a fost amânat deja pentru a patra oară. La început, s-a stabilit că controlul la graniţa cu regiunea nerecunoscută va fi introdus la 1 februarie 2019. Apoi a fost amânat pentru 1 iulie acelaşi an, pentru 1 februarie 2020 şi 1 august 2020. Prima etapă a controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei este realizată începând cu 31 mai 2017. Aceasta a vizat operaţiuni de export-import, iar la a doua etapă urmează să fie introdus controlul paşapoartelor.

Acum, pe lângă modificarea datei, a fost exclus şi cuvântul "stat" în privinţa instituţiilor din Transnistria care se referă la această hotărâre. De remarcat faptul că proiectul de hotărâre al Guvernului a fost ţinut în secret, nu a fost inclus în ordinea de zi în prealabil şi nu a fost publicat pe site-ul Guvernului.

În nota informativă, viceprim-ministrul, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a menţionat că amânarea intrării în vigoare a datei controlului comun la frontieră în Transnistria se explică prin "necesitatea de a stabili soluţii viabile pentru înregistrarea instituţiilor din raioanele de est ale Republicii Moldova la Agenţia Serviciilor Publice".

"Prelungirea perioadei prevăzute este determinată de situaţia epidemiologică în legătură cu infecţia COVID-19, din cauza căreia a fost limitată activitatea agenţilor economici şi a instituţiilor", a spus Puşcuţa.

În urma deciziei aprobate, va fi permisă circulaţia mărfurilor prin punctele de control Pervomaisk - Cuciurgan, Goianul Nou - Platonovo şi Novosaviţkoe - Cuciurgan fără aplicarea taxelor de import şi export, "cu condiţia ca mărfurile să rămână pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale".

Experţii consideră că această decizie a Guvernului este rezultatul unor înţelegeri între Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, care s-au întâlnit săptămâna trecută. Transnistria este categoric împotriva instituirii controlului comun al Moldovei şi Ucrainei.

Proiectul de introducere a controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost susţinut de Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării