main logo
617

Contractul privind privatizarea Air Moldova ar putea fi anulat

Parlamentul a luat act de raportul și concluziile Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării Companiei Aeriene ”Air Moldova”.

Contractul privind privatizarea Air Moldova ar putea fi anulatFoto: b1.ro

Potrivit hotărârii aprobate în ședința plenară de astăzi, Guvernul va investiga cauzele nerambursării ajutorului de stat acordat Companiei Aeriene Air Moldova, inclusiv rolul autorităților publice și măsurile întreprinse pentru ca ajutorul de stat sa fie rambursat sau reeșalonat, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Executivul urmează să solicite îndeplinirea strictă de către cumpărător a obligațiilor contractuale, în termen de 30 de zile, luând în considerație declarațiile cumpărătorului de a achita toate datoriile comerciale în termen de 3-4 luni din momentul privatizării.

Guvernul va solicita anularea contractului de privatizare ca urmare a identificării dolului la semnarea acestuia, conform art. 341 al Codului civil, ceea ce atrage nulitatea relativă a tranzacției de vânzare a Î.S. Companiei Aeriene Air-Moldova. De asemenea, va fi înaintată o cerere de recuperare a daunelor cauzate de neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor contractuale de către Cumpărător și va solicita achitarea acestora în organele de urmărire penală.

Totodată, va fi revizuită Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice în vederea eliminării situațiilor de ilegalitate, evidenţiate în rapoartele Comisiei de anchetă.

Executivul va asigura reorganizarea și mobilizarea resurselor instituționale adecvate în procesul de administrare şi deetatizare a proprietăţii publice prin implicarea în procesul de monitorizare a reprezentanților societății civile, a experților recunoscuți din domeniul respectiv de activitate, selectați urmare a unei proceduri transparente.

Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie urmează să examineze respectarea legislaţiei de către conducătorii autorităţilor publice centrale și de către funcţionarii publici implicaţi în procesul de pregătire și desfășurare a privatizării Companiei Aeriene ”Air Moldova” şi, după caz, vor întreprinde măsurile de rigoare.

Guvernul, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție vor raporta Parlamentului despre executarea recomandărilor Comisiei de anchetă în termen de două luni.

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice a fost înființată de Parlament pe data de 18 iunie 2019. Comisia a avut sarcina de a evalua legalitatea procedurilor și deciziilor luate în procesul privatizărilor efectuate cu bunuri publice, a concesionărilor și altor forme de înstrăinare ori transmitere a proprietății statului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării