main logo
900

Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto

Agenţia Proprietăţii Publice a refuzat să facă public contractul prin care toate gările şi staţiile auto din R. Moldova au fost concesionate pentru următorii 25 de ani unei firme al cărei asociat majoritar a cumpărat, în ultimul timp, mai multe bunuri imobile care erau atribuite lui Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor.

Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto

Autorităţile îşi motivează refuzul de publicare a contractului prin existenţa unor „clauze de confidenţialitate”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

În acelaşi timp, reprezentanţii companiei câştigătoare afirmă că înţelegerea încheiată cu statul, pe lângă dreptul de prestare a serviciilor de autogară, le oferă posibilitatea de a construi pe teritoriul gărilor auto şi alte obiective de comerţ sau de prestare a serviciilor.

Pe 12 septembrie 2018, printr-o hotărâre de Guvern, au fost aprobate obiectivele şi condiţiile parteneriatului public-privat privind modernizarea şi eficientizarea activităţii filialelor ÎS „Gările şi Staţiile Auto”. Totodată, au fost formulate cerinţele generale privind selectarea partenerului privat. Pe 21 septembrie 2018, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar o săptămână mai târziu Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunţat concurs de selectare a unei companii private pentru implementarea proiectului de parteneriat public-privat.

La concurs a participat un singur agent economic – „Gările Auto Moderne”, care a şi fost desemnat câştigător. Deşi contractul a fost semnat luni, 17 decembrie 2018, APP a anunţat despre acest lucru printr-un comunicat publicat abia spre sfârşitul zilei de vineri, 21 decembrie.

Contractul de parteneriat public—privat, ţinut în secret

Pentru a afla ce prevede contractul de parteneriat public-privat semnat de APP cu „Gările Auto Moderne”, pe 15 ianuarie 2019, ZdG a solicitat Agenţiei o copie a documentului. În răspunsul pe care ni l-a oferit două zile mai târziu Vadim Dermenji, directorul general adjunct al APP, se spune că acest „contract de parteneriat public-privat conţine clauza de confidenţialitate şi, întru respectarea acestei prevederi, considerăm oportun ca o copie de pe contract să fie solicitată de la partenerul privat SRL „Gările Auto Moderne”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării