360
0
Consiliul Europei: Delegaţia rusă a fost readmisă în APCE
360
0

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză.

Foto: google.com

Cum Rusia a fost lipsită de dreptul la vot în APCE ca reacție la anexarea abuzivă a peinsulei ucrainene Crimeea în 2014, votul de luni noapte este prima instanță în care se ridică o sancțiune impusă Rusiei în legătură cu Crimeea și implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari votat, spre dezamăgirea Ucrainei, textul care permite Rusiei să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. 

Ceea ce va permite Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

De la suspendarea dreptului de vot, Rusia boicotează lucrările APCE iar din 2017 a încetat să plătească și cotizațiile, amenințând că va părăsi Consiliul Europei. 

Mișcarea care i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.

Citește și
article image
Dodon: Moldova ar trebui să primească 1 milion de turiști...
1
194
article image
Președintele contestat al Venezuelei va vizita Rusia...
0
65
article image
Israelul este o ţară rusofonă, consideră preşedintele rus...
0
224
article image
Ucraina vrea de la Rusia recuperarea costurilor de...
0
113