main logo
343

Consilierul Zinaidei Greceanîi, nemulţumit de un proiect de lege adoptat de Guvern

Consilierul preşedintelui Parlamentului Fadei Nagacevschi critică iniţiativa Guvernului de a modifica Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Consilierul Zinaidei Greceanîi, nemulţumit de un proiect de legeFoto: știri.md

Într-o postare pe Facebook, Nagacevschi îşi exprimă nemulţumirea că documentul nu are avizul Comisiei de la Veneţia, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Eu sper că proiectul va fi expus dezbaterilor publice și va fi prezentat Comisiei de la Veneția pentru examinare, în contextul obligației asumate de ministrul justiției privind revizuirea proiectului de lege pe reforma CSJ conform recomandărilor Comisiei din 11.10.2019 și reexpedierii proiectului pentru obținerea opiniei finale pe reformă în luna decembrie 2019. 

Notez, orice deviere de la recomandările Comisiei de la Veneția, dar și orice modificare de lege conexă reformei CSJ, până la obținerea opiniei finale a Comisiei, este inadmisibilă, mai ales, în condițiile în care proiectul inițial pe reformă, al ministerului justiției, a fost o ,,ștangă”, fapt ce pune la îndoială legitimitatea oricărei modificări propuse până Comisia nu ne confirmă calitatea propunerilor ministerului. P.S. intuiesc că, după această postare iar cineva va începe să se speculeze despre așa-zisa opunere reformei?. Nu fraților, problema este că, eu vreau reformă și nu control politic al cuiva asupra sistemului de justiție", a scris Nagacevshi.

Amintim că în şedinţa din 18 octombrie, Guvernul a aprobat modificările la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul prevede suplinirea CSM cu încă doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, care urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public. Astfel, numărul de membri ai CSM va fi extins de la 12 la 14.

Totodată, Ministerul Justiţiei propune o nouă modalitate de alegere a celor trei membri ai CSM din partea Parlamentului. Astfel, aceştia vor fi propuşi spre votare în Plenul Parlamentului de către o comisie specială, care va organiza un concurs public. Prezenta lege prevede că aceşti membri ai CSM sunt aleşi la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi în Parlament, ţinând cont şi de opinia reprezentanţilor opoziţiei parlamentare.

O altă modificare prevede introducerea măsurii provizorii de suspendare din funcție a președintelui şi vicepreședintelui instanței de judecată, în cazul bănuielii rezonabile că aceştia au comis acte de corupţie sau de trafic de influenţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării