main logo
373

Comuniștii au calificat sentința lui Oleg Horjan o comandă politică

Sentinţa dată lui Oleg Horjan este o comandă politică a regimului oligarhic instaurat definitiv în Transnistria, care foloseşte puterea judecătorească pentru reglarea de conturi cu deputatul de opoziţie.

Comuniștii au calificat sentința lui Oleg Horjan o comandă politicăComuniștii au calificat sentința lui Oleg Horjan o comandă politică

Potrivit agenţiei Infotag, astfel a calificat Comitetul central al Partidului Comuniştilor din RM sentinţa pronunţată de judecătoria din Tiraspol în privinţa liderului Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, deputat al Sovietului Suprem.

„Arestat în baza unei acuzaţii inventate în urma întâlnirii publice la Tiraspol cu alegătorii, el este acuzat de "aplicarea violenţei împotriva reprezentanţilor autorităţilor", se arată într-o declaraţie a Comitetului Central, care consideră că "aşa-numita instanţă a încălcat în mod sistematic normele procesuale şi a falsificat regulat faptele şi concluziile".

„Horjan este cetăţean al Moldovei. Ştim că s-a întâlnit cu Igor Dodon de mai multe ori în ultimii doi ani. Însă nici Dodon, nici Guvernul Moldovei nu au întreprins absolut nimic pentru a-l apăra pe Horjan", s-au indignat comuniştii moldoveni, care îndeamnă autorităţile Moldovei "să ia măsuri decisive pentru a-l elibera".

De asemenea, ei au îndemnat autorităţile Federaţiei Ruse "să se implice în situaţia scandaloasă şi să contribuie la eliberarea politicianului, care întotdeauna a apărat interesele Rusiei în regiunea transnistreană". 

Totodată, comuniştii au atras atenţia organizaţiilor internaţionale, în special a OSCE, care participă la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, "asupra represiunii declanşate împotriva politicianului de opoziţie".

La sentinţa dată lui Horjan a reacţionat şi Consiliul Central al Uniunii Partidelor Comuniste (UPC-PCUS), care a calificat cele întâmplate drept "un nou act anticonstituţional al autorităţilor RMN".

„În tradiţiile canibaliste ale lui Hitler şi Pinochet, de principalul său adversar ideologic se ocupa dictatura oligarhică. Pentru disidenţi, fasciştii aveau în permanenţă o celulă de închisoare şi un zid de împuşcare. Pe elita politică a Transnistriei va rămâne pentru totdeauna stigmatul adepţilor fascişti. Poporul Transnistriei ştie că Horjan nu a săvârşit nicio încălcare a legii. Deja de un sfert de secol, acest om curajos şi cinstit luptă pentru drepturile oamenilor muncii, pentru socialism", se arată în declaraţia UPC-PCUS.

În opinia sa, „se pare că istoria nu i-a învăţat nimic pe cei de la conducere, dar neapărat îi va pedepsi pentru lecţiile neînvăţate pe cei care au inspirat răfuiala cu Horjan, fărădelegile lor nu vor fi uitate".

După cum a informat anterior Infotag, judecătoria Transnistriei l-a condamnat pe Horjan la 4,5 ani privaţiune de libertate. El a fost recunoscut vinovat de "aplicarea violenţei în privinţa reprezentanţilor autorităţilor pe 2 iunie 2018 în clădirea sectorului de poliţie din Tiraspol, precum şi de insultarea unui reprezentat al autorităţilor în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu". De asemenea, Horjan va trebui să achite o amendă de circa 7 mii de ruble ($437). El îşi va ispăşi pedeapsa într-un penitenciar cu regim general. Sentinţa poate fi atacată în decurs de şapte zile după înmânarea copiilor verdictului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării