main logo
1164

Comisie în Parlament pentru a investiga acțiunile lui Veaceslav Platon

Deputații Platformei „Pentru Moldova” cer crearea unei comisii parlamentare, care să investigheze atacurile raider comise de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Comisie în Parlament pentru a investiga acțiunile lui Veaceslav PlatonFoto: știri.md

Deputații au semnat un proiect de hotărâre în acest sens și vor solicita includerea acestuia în agenda parlamentară, transmite Știri.md.

Într-un comunicat remis presei, Pentru Moldova menționează că Comisia ar urma să investigheze circumstanțele de preluare forțată – atacuri raider – și acțiunile subversive de pe piața financiară nebancară, din partea lui Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A.

În nota de argumentare a proiectului, autorii fac referire la acțiunile recente ale lui Platon, care, se pare, a preluat controlul asupra Moldasig, în baza unei controversate hotărâri judecătorești.

„În prezent, se desfășoară acțiuni subversive, care prezintă semne de încercare de preluare forțată (atac raider) la Moldasig SA. Totodată, începând cu 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a Moldasig SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea. Aceste acțiuni contravin Constituției, potrivit căreia statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară și inviolabilitatea investiţiilor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv străine”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Autorii fac referire și la comunicatul recent al CNPF în care atenționa asupra ilegalităților care se comit în privința Moldasig.

„În susținerea celor enunțate, CNPF în calitate de autoritate publică care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației, sensibilizează și sporește atenția publicului asupra unor posibile consecințe nefaste la adresa siguranței și sustenabilității micro și macroeconomice, sectorul de asigurări fiind doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, mai atrag atenția deputații asupra gravității problemei.

Comisia parlamentară specială ar urma să investigheze și să se expună asupra situației în regim de urgență.

Amintim că presa a scris în ultimul timp că în spatele preluării forțate a controlului asupra Moldasig ar sta Veaceslav Platon, iar unii experți au atenționat că acesta ar pregăti atacuri similare asupra mai multor instituții bancare și de pe piața asigurărilor, ceea ce ar putea duce la destabilizarea gravă a sistemului.

Recent și președintele ales Maia Sandu a declarat că Platon ar pregăti un nou jaf al secolului, de o proporție similară fraudei bancare din 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării