main logo
461

Comisia Unificată de Control a plecat în vacanță până la 10 septembrie

Comisia Unificată de Control se va întruni în şedinţă ordinară pe 10 septembrie. În ajun, la ultima şedinţă înainte de vacanţă, delegaţia moldovenească "a reconfirmat angajamentul de a asigura stabilitatea în Zona de Securitate şi de a respecta documentele operaţiunii de pacificare".

Comisia Unificată de Control a plecat în vacanță până la 10 septembrieFoto: moldnova.eu

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Biroului politic de reintegrare, partea moldovenească a notificat că anume în lunile de august din ultimii ani, când se face o pauză în activitatea Comisiei, formaţiunile militarizate ale regiunii transnistrene, uneori chiar în comun cu GOTR, au desfăşurat în Zona de Securitate diverse manevre, exerciţii militare, cu implicarea efectivelor şi a tehnicii militare", transmite Știri.md

De asemenea, Comisia Unificată de Control a luat act de raportul privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 22-28 iulie, acesta fiind primul raport semnat la nivelul Comandamentului Militar Întrunit de la 12 martie 2020, precedentele fiind respinse "din cauza blocării ieşirii observatorilor militari pentru documentarea posturilor ilegale".

Cu referire la incidentul din 22 iulie lângă localitatea Molovata Nouă, în care au fost agresaţi jurnaliştii unui canal de televiziune, Comisia a dispus desfăşurarea unor instrucţiuni suplimentare cu militarii-pacificatori, în special cu superiorii posturilor Forţelor de menţinere a păcii. Aceştia vor fi instruiţi de către Comandamentul Militar Întrunit cu privire la comportamentul lor cu populaţia civilă pe teritoriul din afara posturilor.

Partea moldovenească a sesizat componentele CUC despre faptul că la 29 iulie 2020 "un nou post mobil a fost instalat ilegal de către structurile transnistrenela staţia de cale ferată Bender-2, unde aşa-numiţii "grăniceri" monitorizează traversarea persoanelor în direcţia satului Varniţa, verifică actele de identitate şi restricţionează trecerea pentru unii cetăţeni".

La rândul său, delegaţia Transnistriei a cerut "să fie efectuată o anchetă de serviciu referitor la faptul că comandantul militar superior din partea RM nu a semnat rapoarte săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situaţia din Zona de Securitate".

În opinia sa, "este vorba despre o încercare ilegală şi iresponsabilă de a folosi instrumentele CUC pentru a rezolva problema politică a nemulţumirii Moldovei cu privire la instalarea posturilor sanitare şi de carantină de către Transnistria, în pofida destinaţiei lor evidente de a proteja sănătatea publică şi a lipsei legăturii cu competenţele CUC".

"Acţiunile Moldovei împotriva posturilor de carantină arată ca o dorinţă de a lăsa partea transnistreană, care nu primeşte sprijin internaţional larg, faţă în faţă cu pandemia COVID-19. Încercarea nepotrivită a Republicii Moldova de a implica CUC în această chestiune este neprincipială şi periculoasă din punct de vedere al sănătăţii publice şi al stabilităţii în Zona de Securitate", se arată în declaraţia reprezentanţilor de la Tiraspol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării