main logo
394

Comisia Europeană va oferi asistență membrilor ANI

Comisia Europeană va oferi tot sprijinul necesar Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI).

Comisia Europeană va oferi asistență membrilor ANI

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul ANI, aceste asigurări au fost date de membrii Direcţiei Generale Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene în cadrul unei vizite la instituţie, transmite Știri.md.

Specialiştii europeni s-au documentat despre gradul de realizare a acţiunilor prevăzute de tranşa I şi II a Memorandului privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene.

Santiago Loranca Garcia, Dirk Lenaerts şi Henrik Huitfeldt s-au asigurat că ANI şi-a îndeplinit în mare parte acţiunile prevăzute de Memorandum şi au lăsat clar să se înţeleagă că funcţionalitatea Autorităţii este prioritară pentru Uniunea Europeană.

ANI aminteşte că în cadrul Memorandului instituţia este responsabilă de două condiţionalităţi. Prima prevede selectarea preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI, recrutarea inspectorilor de integritate printr-un proces transparent şi competitiv, precum şi alocarea unui buget suficient pentru activitatea instituţiei. A doua condiţionalitate prevede necesitatea de a stabili o metodologie de efectuare a controlului averii, intereselor personale, conflictelor de interese, incompatibilităţilor, restricţiilor şi limitărilor, precum şi implementarea sistemului informaţional "e-Integritate" şi transparentizarea declaraţiilor pentru publicul larg.

Preşedinta ANI, Rodica Antoci, i-a informat pe reprezentanţii Comisiei Europene că până acum au fost organizate trei concursuri în urma cărora au fost angajaţi nouă inspectori de integritate, iar alte două concursuri sunt în desfăşurare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării