main logo
1162

Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Moldovei la aderare

Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Republicii Moldova de a deveni candidat la aderarea la UE.

Comisia Europeană pregătește un raport privind aderarea Moldovei la UEFoto: știri.md

Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat de Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, transmite Știri.md.

Comentând rezultatele vizitei preşedintelui Maia Sandu la Bruxelles, acesta a subliniat că "Comisia Europeană lucrează într-un mod accelerat pentru a prezenta un raport la summitul din iunie al Consiliului Uniunii Europene".

"Înţelegem că Moldova are nevoie de sprijinul nostru şi acesta va fi oferit în viitor", a spus Varheli.

El a amintit că în urma discursului lui Sandu, Parlamentul European a susţinut pe 19 mai rezoluţia privind acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat la aderarea la UE, solicitând Comisiei Europene "să-şi finalizeze evaluarea cât mai curând posibil şi să ofere Republicii Moldova asistenţă deplină în acest proces".

"Parlamentul European salută cererea Moldovei de aderare la UE din 3 martie şi solicită instituţiilor UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritului, iar între timp continuăm eforturile de integrare a ţării în piaţa unică a UE şi de intensificare a cooperării sectoriale", se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European.

Parlamentul European a cerut, de asemenea, ţărilor UE să susţină cursul european al Moldovei la reuniunea din iunie.

"Ca şi în cazul Ucrainei, o perspectivă clară de aderare la UE va fi un element esenţial de speranţă, care va întări moralul populaţiei moldoveneşti în această perioadă de nesiguranţă şi dificultăţi extreme", se subliniază documentul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării