main logo
646

Comisia de anchetă va cere Procuraturii să confirme raportul Kroll 2

Comisia parlamentară de investigare a fraudei bancare s-a adresat Procuraturii Generale cu solicitarea de a confirma autenticitatea părţii a doua şi a treia ale raportului agenţiei de detectivi Kroll, publicate de preşedintele "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi.

Comisia de anchetă va cere Procuraturii să confirme raportul Kroll 2Foto: radiochisinau.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a comunicat, luni, preşedintele comisiei, vicespeakerul Alexandru Slusari, transmite Știri.md.

El a spus că Procuratura Generală urmează să confirme autenticitatea sau să respingă ambele părţi ale raportului, precum şi să dea o explicaţie referitor la modul cum a avut loc scurgerea de informaţii.

"Ştiu din surse neoficiale că reprezentanţii Kroll au fost surprinşi neplăcut de publicarea documentelor. Ei nu pot înţelege cum procuratura, care încă de la 22 martie 2018 avea toate informaţiile despre frauda bancară, nu a întreprins nici un fel de acţiuni. Cei de la agenţia de detectivi ne-au asigurat că scurgerea acestei informaţii putea avea loc doar de la procuratură", a menţionat vicespeakerul. 

El a presupus că agenţia Kroll studiază documentele publicate, însă nu se ştie dacă reprezentanţii săi vor confirma sau respinge oficial partea a doua şi a treia a raportului, care au fost făcute publice săptămâna trecută de liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi.

"Agenţia Kroll este interesată de cooperarea cu organele competente moldoveneşti, de la care se aşteaptă acţiuni, dar nu publicarea sau vânzarea de documente", a declarat deputatul.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a spus că comisia parlamentară studiază materiale publicate, dar nu le-a primit de la Usatîi, care a trimis documentele pe un USB prin intermediul unui porumbel.

"La noi nu a ajuns niciun porumbel, niciun cioroi şi nici alte păsări", a spus Slusari.

El a spus că comisia nu a decis deocamdată dacă în cadrul anchetei să-l audieze pe Usatîi, pe fostul prim-ministru Vlad Filat şi pe Veaceslav Platon. Potrivit lui, în interviul oferit în ajun de Vlad Filat din închisoare, "nu era nimic nou care comisia nu ar fi ştiut".

"Opinia mea este că unele dintre persoanele menţionate ar fi bine să fie audiate. Dar decizia va fi luată de comisie, nu vreau să o influenţez", a spus preşedintele acesteia.

Până la sfârşitul lunii, urmează a fi audiaţi mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv deputaţi actuali şi fostul prim-ministru Iurie Leancă, astfel încât în august să fie finalizate lucrările la raportul complet privind investigarea furtului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării